Zomerstorm velt tientallen bomen

Home > Actueel > Nieuws > Zomerstorm velt tientallen bomen

Zomerstorm velt tientallen bomen

RSS
Dit item is verlopen op 01-09-2015.

Afgelopen zaterdag raasde de zwaarste zomerstorm ooit over Nederland. Voor Noord-Holland gold code Rood. Voor het hoogheemraadschap werd het een druk weekend. Ruim honderd telefoontjes kregen we te verwerken.

Vanaf half vier stroomden de telefoontjes binnen. Via het callcenter, maar ook via onze gebiedsbeheerders. Zij zijn de ogen en oren in het veld en waren zaterdag allemaal de weg op om hun gebied te inspecteren. Meldingen liepen uiteen van omgewaaide bomen tot takken op de weg of gevaarlijk bungelende takken. We zetten een tiental medewerkers in, die samen met een aantal loonwerkbedrijven van melding naar melding reden. Daar waar nodig konden twee kranen ingezet worden.

Veel schade

Om sommige plaatsen was het een triest gezicht. Langs de Zuiderweg in de Wijdewormer ligt een hele rij bomen omver, Wogmeer vijftien bomen, Beemster een tiental, twaalf in Landsmeer. Te veel om allemaal weggewerkt te krijgen op zaterdag. Tot een uur of elf in de avond is er met man en macht gewerkt om de wegen weer vrij te krijgen.

Zondag kon het minder urgente opruimwerk gedaan worden. Of juist het precaire werk. Zoals in Hauwert, waar een boom op een boerderij lag en met een kraan voorzichtig verwijderd werd.

Strand en duin

Ook de zee ging flink tekeer. Gelukkig was er geen sprake van hoog water, alleen veel wind en regen. Een eerste inventarisatie zondag leerde dat er bijna tot geen strand en duin is afgeslagen. De schade is er vooral voor een aantal ondernemers. Die zagen delen van hun paviljoens wegwaaien.