Waterinnovatieprijs 2018 voor New Hart

Home > Actueel > Nieuws > Waterinnovatieprijs 2018 voor New Hart

Waterinnovatieprijs 2018 voor New Hart

RSS
Dit item is verlopen op 18-03-2019.

Donderdag 29 november zijn tijdens de Waterinnovatiedag de winnaars van de Waterinnovatieprijzen 2018 bekendgemaakt. Het project 'New Hart voor de rwzi' van HHNK en PWN heeft de Waterinnovatieprijs 2018 gewonnen in de categorie Schoon water, een geweldige bekroning voor een goed idee.

Het zeven van afvalwater van grof naar fijn

New Hart staat voor het zeven van afvalwater van grof naar fijn. Op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) beginnen we beginnen met een harkrooster en daarna een fijnzeef. Vervolgens komen de technologieën van PWN en PWNTechnologies in beeld: keramische membranen (die bacteriën tegenhouden) gevolgd door nanofiltratie. De gaatjes van de zeven worden dus steeds kleiner. Nanofiltratie heeft zulke kleine gaatjes dat medicijnmoleculen, microplastics en antibioticaresistente genen worden tegengehouden.

Na de nanofiltratie houden we water over dat alleen nog wat zouten en alle stikstof bevat. Die stikstof moeten we er dan nog uit halen en dat doen we met behulp van een andere technologie die PWN al in gebruik heeft in Andijk, namelijk ionenwisseling. Na een polishing stap houden we dan een hoogwaardige waterkwaliteit over en de stikstof kunnen we hergebruiken.

Superkritisch vergassen

Als je zeeft houd je ook het zeefgoed, met een moeilijke term 'de centraten' over. Daar zit alle organische stof in, maar ook de medicijnen, microplastics, etc. Dat stoppen we in een superkritische vergasser die er groen aardgas van maakt. Eigenlijk is het een totaaloplossing. Let wel: we moeten het allemaal nog uit gaan zoeken, maar van de individuele stappen is vaak al het nodige bekend.

We merken dat dit idee bij meerdere waterschappen leeft en gaan dit idee samen met hen verder uitzoeken. We weten van alle individuele stappen veel, maar het moet samengevoegd worden tot een geheel.

In onderstaand filmpje legt onze medewerker George Zoutberg samen met Bram Martijn (PWN) uit wat er zo innovatief is aan dit project.