Vlindertrek krijgt impuls door sinusmaaien

Home > Actueel > Nieuws > Vlindertrek krijgt impuls door sinusmaaien

Vlindertrek krijgt impuls door sinusmaaien

RSS
Dit item is verlopen op 05-09-2016.

Op de Hondsbossche en Pettemer Zeewering zijn we gestart met een experimentele maaimethode die de ecologie een impuls geeft, het zogenaamde sinusmaaien. Wij zijn het eerste waterschap in Nederland dat deze maaimethode toepast.

De uitvoerder (Van Oord-Boskalis) start elk jaar op een andere plek en maait vanaf daar in curves over het hele zijvlak van de dijk. De tweede maaironde in augustus wordt binnen de golvende lijn gemaaid en afgevoerd. Op sommige plekken wordt op die manier vrijwel nooit gemaaid, op andere plekken wordt soms gemaaid en op weer andere plekken wordt altijd gemaaid. Daardoor ontstaan hoogteverschillen waar dagvlinders en andere insecten dol op zijn.

De Hondsbossche en Pettemer Zeewering en het gebied daarachter vormen al jarenlang een Eldorado voor vlinders. Nu de oude zeewering zijn functie als primaire waterkering heeft afgestaan aan de Hondsbossche Duinen en steeds meer in verbinding komt te staan met de natuurgebieden in de omgeving, zoals de Putten, is de tijd rijp voor het sinusmaaien. We houden rekening met de aanwezigheid van de bijenorchis en andere beschermde planten.

Het sinusmaaien is bedacht in enthousiaste samenwerking met de Vlinderstichting. We hopen door deze manier van maaien vlinders zoals de Atalanta, de Dagpauwoog, de Distelvlinder en de Oranje Luzernevlinder te stimuleren. Er bestaat al lang een vruchtbare kruisbestuiving tussen het hoogheemraadschap en de Vlinderstichting: onze voormalige dijkgraaf Hans van der Vlist schreef ooit het voorwoord van het boekje 'Fladderen in de Wind' over de vlinderpopulatie in dit gebied.