Vanaf 1 juni zacht water in heel Noord-Holland

Home > Actueel > Nieuws > Vanaf 1 juni zacht water in heel Noord-Holland

Vanaf 1 juni zacht water in heel Noord-Holland

RSS
Dit item is verlopen op 01-09-2015.

Per 1 juni komt er overal in Noord-Holland zacht water uit de kraan. In het najaar starten de drinkwaterbedrijven en waterschappen een gezamenlijke publiekscampagne.

Drinkwaterbedrijven PWN en Waternet gaan in hun leveringsgebied het water verder ontharden. Dit levert Noord-Hollandse consumenten voordeel op. Zij hebben minder wasmiddel nodig om hun was schoon te krijgen. Dat is gunstig voor de portemonnee én voor het milieu. De hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier (HHNK), Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor de rioolwaterzuivering, hoeven hierdoor minder wasmiddelresten uit het water te halen. Een win-win situatie dus.

De hoeveelheid kalk en magnesium maakt het kraanwater op dit moment ‘gemiddeld hard’. Zacht water vermindert de kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en verbetert de werking van zeep. Minder wasmiddel gebruiken, maakt een groot verschil. Gemiddeld is 15% minder wasmiddel nodig voor een even schone was. Bovendien is de besparing meestal groter. Slechts een kwart van de mensen is bewust bezig met de hoeveelheid wasmiddel die men gebruikt, blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van PWN.

Topkwaliteit drinkwater

"Als drinkwaterbedrijf streven we er voortdurend naar om drinkwater van topkwaliteit te leveren zodat onze klanten drinkwater uit de kraan verkiezen boven flessenwater. Dit is onze grootste maatschappelijke bijdrage," aldus Loet Rosenthal, sectormanager drinkwater PWN, mede namens Waternet. "Maar onze klanten mogen meer van ons verwachten. We kijken verder dan onze verantwoordelijkheid voor gezond drinkwater. Met dit initiatief werken we samen aan een schoner milieu. Het werkt echter alleen als onze klanten meedoen!"  

Twee miljoen kilo minder wasmiddel

Joost de Ruig, directeur Water HHNK voegt hier aan toe mede namens de waterschappen Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht : "Het zou fantastisch zijn als alle Noord-Hollanders minder wasmiddel gaan gebruiken. Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater. Het water hoeft dan minder intensief gezuiverd te worden. Dat bespaart zeer veel energie en zorgt voor minder slib. Bovendien verbetert ook de kwaliteit van het oppervlaktewater."

Publiekscampagne in augustus

In het najaar starten de drinkwaterbedrijven in samenwerking met de waterschappen een publiekscampagne. Deze hebben tot doel om huishoudens in Noord-Holland bewust te maken van de voordelen van zacht water en van het belang van de juiste dosering van wasmiddelen.

In augustus starten PWN en HHNK een campagne in samenwerking met duurzaamheidsplatform Nudge.