Tussen polder, kaart en kitsch

Home > Actueel > Nieuws > Tussen polder, kaart en kitsch

Tussen polder, kaart en kitsch

RSS
Dit item is verlopen op 22-09-2015.

Tijdens de Open Monumentendag van zondag 13 september opent het Noorderpolderhuis bij Schermerhorn na jaren weer de deuren voor het publiek. Er is een kleine tentoonstelling te zien van oude kaarten van de Schermer, de Beemster en het oude land er tussen in, het voormalige Schermereiland.

Bovendien is de hele dag een expert op het gebied van de historische cartografie aanwezig. Hij kan alles vertellen over uw eigen oude kaarten (geen taxaties). Meenemen dus!

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 13 september organiseren we in het pand een tentoonstelling van 17e-eeuwse kaarten van de Schermer, Beemster, Starnmeer en het Schermereiland. Sommige kaarten zijn prachtig met de hand ingekleurd. Van een aantal exemplaren hebben we de bijbehorende koperen platen nog in bezit. Om de kaart te kunnen drukken, graveerde en etste een 'plaatsnijder' hem in spiegelbeeld in een koperen plaat. Daarmee kon de kaart op een speciale plaatpers worden afgedrukt. Ook die koperplaten zijn te zien.

Bovendien is de hele dag kaartenexpert J.W.H. Werner aanwezig. Hij was tot voor kort conservator van de beroemde kaartencollectie van de Universiteit van Amsterdam. Jan Werner deelt zijn enorme kennis graag. U kunt uw eigen oude kaarten aan hem voorleggen (geen taxaties). Dat levert gegarandeerd een leerzame ervaring op.

Noorderpolderhuis

Het sfeervolle Noorderpolderhuis dateert uit het midden van de 18e eeuw. Eertijds vergaderde hier het bestuur van de Schermer.

  • Adres: Molendijk 11, 1636 VK Schermerhorn (plattegrond)
  • Open: zondag 13 september 11.00-17.00 uur.