Topstuk eenmalig te zien tijdens Open Monumentendag

Home > Actueel > Nieuws > Topstuk eenmalig te zien tijdens Open Monumentendag

Topstuk eenmalig te zien tijdens Open Monumentendag

RSS
Dit item is verlopen op 19-10-2016.

We tonen tijdens de landelijke Open Monumentendag een bijzonder kunstwerk uit de eigen collectie. Op zaterdag 10 september kan iedereen voor het eerst en eenmalig het schilderij 'David met het hoofd van Goliath' van de Italiaanse schilder Il Guercino bewonderen. De Engelse kunsthistoricus en renaissancekenner Nicholas Turner geeft twee lezingen.

Het lijkt bijna op het programma 'Tussen Kunst en Kitsch'. Een van de rechtsvoorgangers koopt een schilderij als wandversiering in 1952. Na jaren verdwijnt het in het depot. Na grondig onderzoek blijkt het nu een authentiek werk van de Italiaanse kunstschilder Il Guercino (1591-1666) te zijn. Na het Monumentenweekend krijgt het Boijmans van Beuningen het werk van ons in bruikleen.

Het schilderij wordt tijdens Open Monumentendag voor het eerst en eenmalig aan het publiek getoond, in ons kantoor in Heerhugowaard, tussen andere topstukken uit ons erfgoed. Daarnaast is er een tentoonstelling over de watersnood van 1916 en wapperen buiten zeven kleurige vaandels, speciaal ontworpen door beeldend kunstenaar Valerie van Leersum.

Onlangs heeft de Engelse kunsthistoricus Nicholas Turner het schilderij met zekerheid geïdentificeerd als een werk van de Italiaanse meester. Turner geeft zaterdag tweemaal een toelichting (om 13 en 15 uur) op het werk van Il Guercino.

Bezichtiging

Iedereen is op zaterdag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur van harte welkom in ons hoofdkantoor aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard. Het betreft hier ons nieuwe adres, hetgeen thans in routeplanners nog niet zal worden gevonden. Gebruik in dat geval nog ons oude adres; Bevelandseweg 1. 

De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid bij het kantoor.

'David met het hoofd van Goliath' van Il Guercino