Strijd tegen water kinderspel?

Home > Actueel > Nieuws > Strijd tegen water kinderspel?

Strijd tegen water kinderspel?

RSS
Dit item is verlopen op 05-07-2016.

Maandag 4 juli binden honderden kinderen de strijd aan met de zee – en met elkaar. Welk team bouwt een zandkasteel dat het langst stand houdt tegen de opkomende vloed? Deze Battle of the Beach wordt langs de hele Noordzeekust gehouden. Deze Battle laat kinderen zelf ervaren hoe belangrijk de strijd tegen het water is. In het Noorderkwartier ligt het strijdperk op het nieuwe strand bij Petten.

Nederland is goed beschermd tegen de zee en toch kwetsbaar. Kinderen zijn zich vaak niet bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. Het is elke dag hard werken om Nederland veilig te houden. Het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. In Noord-Holland daalt bovendien een deel van de bodem.

Gastlessen

Zo'n 300 Noord-Hollandse basisschoolleerlingen krijgen hierover eerst gastlessen in de klas van medewerkers van het hoogheemraadschap. Op de site www.onswater.nl hebben ze al uitgerekend wat het overstromingsrisico in hun postcodegebied is. Daarna gaan ze naar het Pettense strand om zelf de strijd met het water aan te binden. Speciaal hiervoor zijn wedstrijdvakken uitgezet, rekening houdend met de opkomende vloed. Zodat iedereen een eerlijke kans heeft. De leerlingen komen van scholen uit Den Helder, Hippolytushoef, Anna Paulowna, Zwaag, Alkmaar, Heerhugowaard en Breezand.

Waterbewustzijn

Waterschappen, rijksoverheid, provincies en bedrijven uit de watersector zoals Van Oord willen op deze manier kinderen bewust maken van wat het betekent om veilig onder zeeniveau te leven. Ook laten ze zien dat we trots mogen zijn op onze eeuwenlange ervaring in watermanagement. Tijdens de Battle of the Beach ervaren kinderen op een speelse, competitieve manier de kracht van het water en wordt hun waterbewustzijn vergroot.

Madurodam

Er is per wedstrijdlocatie een prijs voor de beste kastelenbouwers. Daarnaast kan de school die het leukste filmpje maakt over de Battle een bezoek aan Madurodam winnen. De Battles worden op 4 juli gehouden langs de Noordzeekust: Vlissingen-Nollestrand, Den Haag-Kijkduin bij de Zandmotor, Noordwijk-Langevelderslag en Petten-Hondsbossche Duinen. Op 11 juli en 9 september volgen er nog Battles bij Termunterzijl en op Ameland.

De locatie in Petten is bereikbaar via de strandopgangen ter hoogte van Zand tegen Zee, Strandweg 4.