Slechts 20% Noord-Hollanders voorbereid op overstroming

Home > Actueel > Nieuws > Slechts 20% Noord-Hollanders voorbereid op overstroming

Slechts 20% Noord-Hollanders voorbereid op overstroming

RSS
Dit item is verlopen op 01-02-2016.

Maar 20% van de Noord-Hollanders weet wat hij moet doen bij een overstroming, zo blijkt uit onderzoek. Hoewel de kans op een overstroming klein is, zijn de gevolgen extreem groot. Het hoogheemraadschap start een voorlichtingscampagne om mensen hierover te informeren.

Uit een internationaal onderzoek anderhalf jaar geleden blijkt dat het waterbeheer in Nederland goed geregeld is. Maar ook dat Nederlanders zo gewend zijn dat ze in een veilig land wonen, dat ze vergeten dat tweederde van het land zich onder zeeniveau bevindt. Dat laatste was voor ons aanleiding te kijken hoe het staat met het ’waterbewustzijn’ van de Noord-Hollanders.

Zorgwekkend

Hieruit blijkt dat slechts 20% van de Noord-Hollanders weet wat ze moeten doen in het geval van een overstroming. 40% geeft aan interesse te hebben in deze informatie, maar 40% staat daar ook niet voor open. Die laatste 40% is zorgwekkend. Zeker omdat bijna 90% van de Noord-Hollanders in hetzelfde onderzoek aangeeft dat ze weten dat het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt.

Flyer op de mat

In de week van 24 tot 27 november valt bij de inwoners van de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Oostzaan, Purmerend, Hollands Kroon en het landelijk gebied van Amsterdam-Noord een flyer op de mat. Deze gemeenten werden in de nacht van 13 op 14 januari 1916, nu bijna een eeuw geleden, getroffen door een grote watersnoodramp. Welke impact heeft een overstroming als die nu zou plaatsvinden? En zijn inwoners voorbereid? Wat doet het hoogheemraadschap? In de flyer staat hierover meer informatie.

Op de themacampagnesite www.veiligschoonvoldoende.nl tonen animatiefilmpjes hoe snel en hoog het water kan komen in de betreffende gemeenten. Ook kan men er per postcodegebied zien hoe hoog het water in de buurt komt bij een overstroming.