Serieuze persleidingbreuk in Den Helder (update)

Home > Actueel > Nieuws > Serieuze persleidingbreuk in Den Helder (update)

Serieuze persleidingbreuk in Den Helder (update)

RSS
Dit item is verlopen op 26-11-2015.

Gisteren brak de persleiding langs de Scheepmakersweg in Den Helder. Tegen middernacht is de persleiding weer in gebruik genomen. Uiteindelijk is er circa 20 meter slechte leiding vervangen.

De gebroken persleiding transporteert afvalwater vanuit Julianadorp, Anna Paulowna en Breezand naar de rioolwaterzuivering Den Helder. Iets ten zuiden van de zuivering ligt de Scheepmakersweg. Het wegdeel bij de breuk was afgezet om de herstelploeg alle ruimte te geven.

Avond

Om het werk te kunnen uitvoeren, moest een fors deel van de berm worden uitgegraven. Al snel werd duidelijk dat de leiding over zo'n vijftien meter ernstig verzwakt was en was gaan lekken. Er moest dus een groot deel vervangen worden. Deze persleiding meet 50 cm in doorsnede. Herstelmateriaal van deze omvang hebben we niet 'op de plank' liggen. Een vervangend buisdeel en de benodigde koppelstukken zijn aangeleverd door een Brabantse leverancier. De omvang van de klus en de diepe ligging van de leiding maakten dat het herstel tot in de loop van de avond duurde.

Huishoudens

Om het werk mogelijk te maken, zijn de rioolgemalen in deze leiding dichtgezet. Hierdoor werd de aanvoer van nieuw afvalwater gestremd. Het rioolstelsel kon het door de huishoudens aangeboden afvalwater tijdelijk opvangen. Tankauto's zogen het rioolstelsel leeg en pendelden op en neer naar de rioolwaterzuivering. Huishoudens konden gewoon gebruik blijven maken van toilet, douche en (af)wasmachine.