Open dag zuivering Beemster 30 september

Home > Actueel > Nieuws > Open dag zuivering Beemster 30 september

Open dag zuivering Beemster 30 september

RSS
Dit item is verlopen op 01-10-2017.

Nieuwsgierig waar het rioolwater van uw huis heen gaat? En hoe wij al dat vieze water weer schoon maken? Hoe we nuttige producten maken van uw afvalwater? Ontdek dit alles zaterdag 30 september tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in de Beemster.

Van poep en plas naar schoon water en biogas

Het hoogheemraadschap opent de poorten eenmalig voor publiek en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? En hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas?

Hergebruik van toiletpapier

Om meer rioolwater te kunnen verwerken is de zuivering Beemster uitgebreid met een bijzondere innovatie: een zeef die toiletpapier uit het water filtert. Gezeefd rioolwater is minder vies, het zuiveren van dit water kost daardoor minder energie.

Schoon water, energie en grondstoffen

In de toekomst is voldoende, schoon zoet water meer en meer een uitdaging. Net als grondstoffen en duurzame energie. Daarom moeten we zuinig zijn met schoon water en ons afvalwater slim benutten. Voor grondstoffen als fosfaat en cellulose, maar ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Dat halen we dus uit uw afvalwater!

Kom ook naar de open dag op zaterdag 30 september (10.00-16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. Locatie: rioolwaterzuivering Beemster, Zuiderweg 44 in Zuidoostbeemster. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. Tot dan!