Olie en vet. Niet in het toilet!

Home > Actueel > Nieuws > Olie en vet. Niet in het toilet!

Olie en vet. Niet in het toilet!

RSS
Dit item is verlopen op 03-02-2016.

Handdoeken en pyjama's, dat zijn toch wel de gekste dingen die uit het riool komen bij het oplossen van verstoppingen. Maar bak- of frituurvet in combinatie met schoonmaak- of babydoekjes, dat is helemaal een ramp. Als dat samenklontert draait het vast in de rioolbuizen en gemalen. En dat kost de burger jaarlijks een hoop geld.

Rond de feestdagen starten we samen met de gemeenten een campagne 'Olie en vet. Niet in het toilet!' 98% van de inwoners van ons gebied geeft aan allang te weten dat zaken als frituur- en bakvet, doekjes, verf en medicijnresten niet in het riool thuis horen. Toch besteden het hoogheemraadschap en de gemeenten een hoop geld aan het schoonmaken van het riool en het oplossen van problemen. Het gebeurt dus toch!

Duurzaam bezig

Boswachter en televisiepersoonlijkheid Arjan Postma staat helemaal achter deze boodschap. "Frituurvet hoort, net als doekjes, verf, medicijnen en andere materialen,  niet in het riool. Door het vet in te leveren, ben je milieuvriendelijk en duurzaam bezig. En geen dief van je portemonnee!" Volg ons de komende dagen op Facebook (Facebook.com/hoogheemraadschap) en Twitter (@WaterschapHHNK) en bekijk de reacties van het winkelend publiek in Heerhugowaard als Arjan voorbijgangers in een groot toilet laat vissen naar wat er nu wel en niet door het toilet mag.

Wat doe ik met gebruikt olie of frituurvet?

Giet gebruikt vet terug in de verpakking of een leeg melkpak en doe het in de grijze bak. Of nog duurzamer: lever het in, want oude vetten worden hergebruikt als biobrandstof.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het schoonhouden van het riool en inzamelpunten voor olie en vet, ga dan naar de website www.veiligschoonvoldoende.nl.