Noord-Hollandse kust heeft storm goed doorstaan

Home > Actueel > Nieuws > Noord-Hollandse kust heeft storm goed doorstaan

Noord-Hollandse kust heeft storm goed doorstaan

RSS
Dit item is verlopen op 15-01-2015.

De noordwesterstorm die dit weekend over het westen van ons land raasde, heeft tot niet tot abnormale schade aan de Noord-Hollandse kust geleid. De storm zorgde hier en daar wel voor afslag van strand en duinen. De natuur herstelt dit vanzelf de komende weken.

Langs de gehele Noord-Hollandse kust heeft een duinafslag van gemiddeld 2 meter plaatsgevonden, landinwaarts gemeten vanaf de voet van de duinen. Dat is minder dan de natuurlijke aangroei van de duinen sinds de storm van 22 oktober jl. Netto is er dus geen duinverlies. Wind en zee zullen de afslag de komende tijd vanzelf herstellen. Op sommige plekken heeft het hoge water de rietschermen die het zand vasthouden weggespoeld. Deze schermen worden vervangen.

Bij het werk aan de Hondsbossche en Pettemer Zeewering is een deel van het opgespoten zand gaan stuiven. Het hoogheemraadschap ontving aan paar klachten van bewoners over dit stuifzand en bekijkt met de aannemer ter plaatse hoe dit op te lossen is.

Afbouwen

De meeste voorzorgsmaatregelen die het hoogheemraadschap nam, zijn weer afgebouwd. Zo had het hoogheemraadschap vrijdagmiddag de coupuredeuren naar de buitenhaven van Den Oever gesloten. Hier werd overigens vrijdagnacht de hoogste waterstand gemeten: +2,75 meter N.A.P. De deuren zijn inmiddels weer open.

Op Texel is bij De Cocksdorp de buitendijks gelegen Weg naar de Volharding weer geopend. Ook zijn de stormschuiven van een aantal gemalen (die een open verbinding met de Waddenzee vormen) weer geopend.