Mountainbikeclubs en HHNK maken afspraken

Home > Actueel > Nieuws > Mountainbikeclubs en HHNK maken afspraken

Mountainbikeclubs en HHNK maken afspraken

RSS
Dit item is verlopen op 24-04-2017.

Op woensdag 21 december hebben Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en MTB Noord-Holland, samenwerkende verenigingen, KNWU district N-H, NL Tourfietsunie plus mountainbikeclubs van Tuitjenhorn, Winkel en Ursem met elkaar van mening gewisseld over toertochten op groene Noord-Hollandse dijken. Gezamenlijk onderzoeken we wat voor toekomstige MTB-tochten over de Noord-Hollandse dijken wél en niet mogelijk is.

Onderzoek mogelijkheden MTB toertochten over Noord-Hollandse dijken

Uit inspectierapportages van het hoogheemraadschap blijkt dat mountainbikers, die tijdens tochten in groten getale over de dijk rijden, schade toebrengen aan de grasmat. Deze dijkbekleding houdt het zand en het klei in de dijk op zijn plek. In de herfst en winter herstelt de grasmat niet en dat maakt de dijk kwetsbaar voor afschuiving bij langdurig hoogwater of extreme regenval. Omdat de regenbuien intensiever worden, neemt het risico alleen maar toe. Het hoogheemraadschap moet de dijken voortdurend op orde houden om te zorgen voor de waterveiligheid voor alle inwoners. De provincie en het Rijk houden toezicht op deze zorg voor dijken, zoals de kwaliteit van het beheer en het onderhoud.

Zoeken naar voorzorgsmaatregelen en alternatieven

De mountainbike-organisaties waren blij met het goede gesprek en willen meewerken aan het zoeken naar alternatieve routes om kwetsbare dijken te ontzien. Op minder kwetsbare plekken is er meer mogelijk en kan soms worden volstaan met voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van schade. En bijvoorbeeld bij slecht weer kan het echter alsnog noodzakelijk zijn om een tocht af te gelasten.  

Gezamenlijkheid

Om sneller duidelijkheid te verschaffen aan mountainbike toertochtorganisaties vormt het hoogheemraadschap een team van beheerders en dijkdeskundigen. Dit team kijkt samen met de organisatoren van de te fietsen trajecten naar de mogelijke oplossingen voor knelpunten op de route. Mede vanwege klimaatveranderingen is de toezicht op de zorg voor de dijken landelijk verscherpt. Dit is voor mountainbike-organisaties en dijkbeheerders een extra reden voor goede gezamenlijke afspraken. Het fietsplezier moet niet ten koste gaan van de bescherming van de polders.