Linda Verkaaik maakt het herdenkingsmonument

Home > Actueel > Nieuws > Linda Verkaaik maakt het herdenkingsmonument

Linda Verkaaik maakt het herdenkingsmonument

RSS
Dit item is verlopen op 06-01-2016.

Beeldend kunstenaar Linda Verkaaik (1956) gaat het herdenkingsmonument maken dat op 14 januari 2016 op Marken wordt onthuld. Het monument is een eerbetoon aan alle slachtoffers -en hun nazaten- van de Watersnoodramp van 1916. Zowel de selectiecommissie als de Marker bevolking kozen voor haar ontwerp van 'The Wave'.

Maar liefst 74 beeldend kunstenaars reageerden op de oproep van Gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland om een voorstel voor een monument te doen. De selectiecommissie koos drie kunstenaars om hun ontwerp uit te werken. De inwoners van Marken maakten hieruit hun keuze, vorige week maandag. Naast Linda Verkaaik dongen ook Hans Blank en Rob Cerneüs jr. mee.

Gelaagdheid

Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon van de gemeente Waterland en dijkgraaf Luc Kohsiek van HHNK roemen het functionele, gelaagde ontwerp van 'The Wave'. Wagenaar-Kroon: "Het kunstwerk is tegelijkertijd een zitbank. Om te mijmeren, elkaar te ontmoeten en de kracht van het water te gedenken." Kohsiek vult aan: "In 'The Wave' komen het samenwerken, overwinnen en saamhorigheid samen met de trieste kant van een ramp: het hulpgeroep, de wanhoop, maar ook de helpende hand." 'The Wave' heeft de vorm van een boot, en heeft daarmee symbolisch ook de betekenis van de Ark van Noach. In de 'zakdoeken' van kunststof met patronen van de Marker rouwdracht verwerkt.

Verbinden

Linda Verkaaik zoekt altijd naar factoren die verbinden. Zo maakt ze plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ze combineert in haar werk verschillende materialen: brons, verzinkt staal en gekleurd plexiglas. Het gebruik van plexiglas geeft haar kunstwerken op verschillende momenten van de dag een ander beeld. Op 14 januari 2016, 100 jaar na de ramp, wordt Verkaaiks herdenkingsmonument 'The Wave' in de haven van Marken onthuld.

Watersnood 1916

In de nacht van 13 op 14 januari 2016 is het 100 jaar geleden dat hevige stormen en langdurige regenbuien het Zuiderzeegebied teisterden. Marken overstroomde en de Zuiderzeedijk brak op meerdere plaatsen door. In Noord-Holland kwam een gebied van 14.000 hectare onder water te staan: heel Waterland, de oostkant van de Zaanstreek en bijna de complete Anna Paulownapolder. Er vielen in Noord-Holland 19 doden, waarvan 16 op Marken.