Lezing over ontstaansgeschiedenis droogmakerij de Beemster

Home > Actueel > Nieuws > Lezing over ontstaansgeschiedenis droogmakerij de Beemster

Lezing over ontstaansgeschiedenis droogmakerij de Beemster

RSS

Op dinsdag 28 januari verzorgt onze oud-medewerker Gervien Pielage een interessante lezing over de Beemster in ons centrale kantoor. Hij gaat in op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze eerste grote droogmakerij in ons gebied.

Kaart van de Beemster uit 1644Gervien stond aan de wieg van de erkenning van de Beemster als UNESCO Werelderfgoed. Op 1 december 2019 was het precies 20 jaar geleden dat UNESCO aan droogmakerij de Beemster de status van werelderfgoed heeft verleend.

Landmeters en kaartmakers

In de lezing staat Gervien Pielage stil bij de droogmaking van het Beemstermeer in 1612. Hij vertelt over de bijzondere indeling van de polder in een patroon van zuivere vierkanten volgens 17de eeuwse idealen. Landmeters en kaartmakers waren onontbeerlijk bij de drooglegging en de inrichting van het nieuwe land. Voor het meetwerk in de Beemster is voor het eerst gebruik gemaakt van het ingenieuze meetinstrument 'de Hollandse Cirkel', waarvan we nog een exemplaar bezitten.

Van Berckenrode en Leeghwater

Speciale aandacht is er voor de grote zesdelige kaart van de Beemster door Van Berckenrode uit 1644. Deze is vervaardigd in opdracht van de bestuurders van de polder van wie de familiewapens te zien zijn op de kaart. Hoe maakte men eigenlijk zo'n grote kaart? Wie werkte er aan mee? En waarom gebruikte men als schaaleenheid 'de Rijnlandse roeden'?

Ook wordt ingegaan op Leeghwater die opgroeide in De Rijp. Hij was als waterbouwkundige nauw betrokken bij de Beemster. Tevens was hij de opzichter bij de molenbouw.

Gervien Pielage

Gervien Pielage begon zijn loopbaan in 1973 bij waterschap de Beemster, rechtsvoorganger van het hoogheemraadschap. Voor zijn pensionering was hij stafmedewerker Bestuursondersteuning. In die rol was Gervien nauw betrokken bij de erkenning van de Beemster als UNESCO Werelderfgoed. Tegenwoordig maakt hij tijd vrij als medewerker bij Museum In ’t Houten Huis in De Rijp en verdiept hij zich in de historie van de regio rond het Schermereiland.

De lezing vindt plaats in vergaderzaal Water in ons kantoor aan het Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Aanvang 12.15 uur, einde 13.00 uur. Toegang is gratis.

Aanmelden voor de lezing