Lezing over de restauratie van schilderijen van het hoogheemraadschap

Home > Actueel > Nieuws > Lezing over de restauratie van schilderijen van het hoogheemraadschap

Lezing over de restauratie van schilderijen van het hoogheemraadschap

RSS
Dit item is verlopen op 04-12-2019.

Op dinsdag 3 december verzorgen restauratoren Femke van der Knaap en Rob Boekel een interessante lezing in het centrale kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard.

Zij restaureerden onlangs diverse schilderijen van het hoogheemraadschap. De werken zijn ter plekke te zien op de tentoonstelling 'Opgefrist!'.

In hun lezing staan de restauratoren stil bij het fascinerende restauratieproces. Een molenlandschap door Frans Mars hing lange tijd in het Gemaal Overtoom in Westzaan waar het te lijden had van de vochtige omstandigheden. Het resultaat ná restauratie mag er zijn.

Of de portretten van Jacob Kuijper en Neeltje Vader door Klaas Weeshoff die 'schreeuwden' om een kundige restauratie. Ze waren ooit drastisch overschilderd en inmiddels vies door oppervlaktevuil. Bovendien ging de schoonheid van de portretten schuil achter sterk verkleurd vernis. Na het verwijderen van het vernis en de overschilderingen bleken er veel sleetse plekken. Vele uren retoucheren volgden om Jacob en Neeltje weer een gezicht te geven. De verschillen vóór en ná restauratie zijn fascinerend.

Femke van der Knaap en Rob Boekel hebben een indrukwekkende staat van dienst bij Boeijink, Boekel, Van der Knaap Schilderijenrestauratie (Haarlem). Zij werken in opdracht van gerenommeerde musea, particulieren en overheden.

De lezing vindt plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Aanvang 12.15 uur, einde 13.00 uur. Gratis toegang. U kunt zich hier:

aanmelden voor de lezing

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling 'Opgefrist!' in de hal van het hoogheemraadschap. Bijwonen van de lezing is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.