IJs en Gemalen

Home > Actueel > Nieuws > IJs en Gemalen

IJs en Gemalen

RSS
Dit item is verlopen op 08-05-2018.

Nu het vriest begint de schaatskoorts op te lopen en daar werken we natuurlijk graag aan mee. Daar waar het kan passen we de bemaling aan om de ijsvorming te bevorderen. Dat geldt voor zowel de boezem als voor de polders. De gebiedsbeheerders bekijken in overleg met de omgeving wat de mogelijkheden zijn.

De voorspellingen zijn goed voor de schaatsliefhebbers. Sommige waterschappen zetten de gemalen stil, om het ijs te kunnen laten groeien. Hier en daar worden vaarverboden ingesteld. Wat doet HHNK?

Bewegend water en ijsvorming zijn geen vrienden. Daarom is het voor de ijsvorming beter om het water tot rust te laten komen. HHNK is in de eerste plaats een waterschap, dus zorgt voor droge voeten. Onze automatisch aangestuurde poldergemalen vallen pas stil als dat voor de waterhuishouding ook echt kan.

Goed nieuws

De waterpeilen in de boezems en polders zijn op orde. Bovendien verwachten we de komende dagen geen neerslag. Dat betekent dat onze poldergemalen goeddeels tot stilstand komen. Daarnaast hebben we de drie boezemgemalen Zaangemaal, C. Mantel en de Helsdeur stilgezet. Nu moet de vorst de rest doen.

Vaarverbod

HHNK stelt geen vaarverbod in. Voor de grote vaarwegen is dat aan de provincie. Ook gemeentes kunnen hun stadgrachtverkeer stilleggen. Overigens zal er in de kleinere sloten bij enige ijsvorming niet eens meer gevaren kúnnen worden. De verwachting nu is dat de vorst niet zodanig wordt, dat de grotere wateren dichtvriezen. Daar is diepere en langduriger vorst voor nodig.

Schaatsen

Als eerste zullen ijsbanen, ondergelopen weilanden en kleine sloten dichtvriezen. Hier kan het ijs sterk genoeg worden om veilig te schaatsen. We adviseren vooral daar te schaatsen. Wie echt veilig wil schaatsen, neemt contact op met lokale ijsverenigingen. Die hebben veel ervaring en kennis van de omgeving en weten het best waar het veilig schaatsen is.

Ondanks de stilgevallen gemalen, kan water altijd bewegen en kan ijs onbetrouwbaar zijn. Ook kan er een reden zijn dat een poldergemaal toch aanslaat en er zwevend ijs ontstaat. Blijf dus sowieso uit de buurt van stuwen en gemalen. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om het ijs op te gaan. Maar met een aantal nachten matige vorst en gebruik van gezond verstand, kan volgende week een fijne schaatsweek op natuurijs worden.