Hoogwater op komst

Home > Actueel > Nieuws > Hoogwater op komst

Hoogwater op komst

RSS
Dit item is verlopen op 13-01-2015.

De noordwesterstorm die dit weekend over het westen van ons land zal razen, is voor ons geen reden tot zorg. De storm zal gepaard gaan met hogere waterstanden. Natuurlijk blijft HHNK waakzaam.

Het landelijk Watermanagement Centrum Nederland (WMCN) heeft donderdagmiddag code geel (gevaarlijk weer, windstoten, hoog water) afgegeven voor onze kustregio's. Voor de Nederlandse kusten wordt met name vanaf vrijdagavond bij vloed extra hoog water voorspeld. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en wakkert aan. Sterke wind pal op de kust, kan leiden tot stormvloed – de combinatie van storm en vloed.

Hoogste water

Het hoogste water wordt vooralsnog verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bij Den Helder zal het water dan +2,05 N.A.P. naderen. Dit is de verwachting van vandaag (9 Januari, middag) maar dit kan de komende 36 uur nog bijgesteld worden.  

Maatregelen

Op Texel gaat bij De Cocksdorp de buitendijks gelegen Weg naar de Volharding dicht, vanwege wateroverlast op de weg. Ook worden de stormschuiven van een aantal gemalen (die een open verbinding met de Waddenzee vormen) gesloten. De gemeente neemt de benodigde maatregel rond de haven van Oudeschild, deze ligt buitendijks en het water zal de kade op komen.

Bij Den Oever wordt een peil van +2,55 N.A.P. verwacht. Dit betekent dat de kade van de buitenhaven zal onderlopen. Om te voorkomen dat het water het dorp inloopt of –waait, sluit HHNK vanmiddag rond 15.00 uur de coupure. De coupure is de verbinding door de dijk tussen dorp en buitenhaven. Bij de werkzaamheden voor de Hondsbossche Zeewering wordt het materiaal vastgezet of hogerop verplaatst, de zandtransportbuis verankerd, gaan de sleephopperzuigers 'naar binnen' en wordt het werk stilgelegd. Daarnaast worden er extra inspecties gedaan.