Historische lezingen watersnoodramp 1916

Home > Actueel > Nieuws > Historische lezingen watersnoodramp 1916

Historische lezingen watersnoodramp 1916

RSS
Dit item is verlopen op 02-03-2016.

Op twee locaties in het in 1916 overstroomde deel van Noord-Holland houdt waterschapshistoricus Diederik Aten een lezing over de watersnoodramp. Het wordt een avond genieten van interessante historie geïllustreerd met tientallen foto's en kaarten.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 braken de dijken rond de toenmalige Zuiderzee. Huizen spoelden weg, veel vee verdronk. Er vielen in Waterland 17 doden, waarvan 16 op het toenmalige eiland Marken. De ramp had veel impact.

Waterschapshistoricus Diederik Aten vertelt deze avond hoe dit heeft kunnen gebeuren, hoe de hulpverlening was georganiseerd, wat er gedaan is om uitbreiding van de ramp te voorkomen en hoe het zat met de schuldvraag. Zelfs minister van Waterstaat Cornelis Lely kreeg kritiek te verduren. Verder vertelt hij wat er na de ramp is gedaan om herhaling te voorkomen.

Campagne

Deze lezing is onderdeel van een campagne van het hoogheemraadschap die tot doel heeft het hoogwaterbewustzijn te vergroten. De kans dat er een dijk doorbreekt in Noord-Holland is klein, maar de gevolgen zijn extreem groot. Daarom is het goed om er eens over na te denken en te weten hoe je je kunt voorbereiden. Meer informatie over deze campagne is te vinden op veiligschoonvoldoende.nl.

Data en locaties

  • 11 februari: kerk van Ransdorp, Dorpsweg 55, Ransdorp
  • 25 februari: De Kunstgreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan

Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen luisteren naar deze historische lezing. De toegang is gratis.

Opgeven kan voor de lezing in Ransdorp tot 5 februari en voor Oostzaan tot 17 februari via: hhnk.nl/lezing. In de bevestiging ziet u hoe laat de avond begint.