Heel veel regen - reparatie Westerdijk Hoorn

Home > Actueel > Nieuws > Heel veel regen - reparatie Westerdijk Hoorn

Heel veel regen - reparatie Westerdijk Hoorn

RSS

De afgelopen 24 uur heeft het heel veel geregend. Langs de lijn Alkmaar-Heerhugowaard-Hoorn viel tot 60mm in een etmaal. Dat is meer dan de helft van het maandgemiddelde in oktober. Aan de Westerdijk in Hoorn is de neerslag van de afgelopen weken niet schadeloos voorbij gegaan.

Informatie over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Westerdijk kunt u vinden in het nieuwsbericht: Wateroverlast en Westerdijk (in deze weblog plaatsen we de laatste updates)

10 oktober 2019 - Het regende de afgelopen weken al bovengemiddeld. Daar kwam gisteren in korte tijd nog een klap water bij. In stadskernen en woonwijken leidde dit soms tot overlast. De riolen daar konden de hevige neerslag niet voldoende verwerken. In de A7 ontstond bij Hoorn gisteren zelfs een sinkhole. https://www.nhnieuws.nl/nieuws/254454/provincie-staat-blank-door-hevige-regenval-knmi-geeft-code-geel-af

Westerdijk

Ook de eeuwenoude Westerdijk in Hoorn heeft stevig te verduren gehad door de vele neerslag. De combinatie van eerdere langdurige droogte en vervolgens veel neerslag lijkt te veel te zijn voor deze 'oude dame'. Via een scheur in het wegdek kon de afgelopen week regenwater over een lengte van 60 meter de dijk binnendringen, waardoor de weg aan de landzijde van de dijk is gaan verzakken. Met meetinstrumenten volgen we de scheurvorming, meten we de natheid van de dijk en mogelijke vervorming van de dijk. De dijk is stabiel. Dijkspecialisten werken aan een plan om wegdek en onderliggend dijkdeel te repareren.

  

Gemalen

Alle polder- en boezemgemalen in ons werkgebied draaiden op volle toeren. Ons bemalingssysteem is voor het overgrote deel berekend op een afvoer van 14mm neerslag in 24 uur. Op enkele plaatsen viel 40-50 mm in 24 uur, wat betekende dat de neerslag in het watersysteem geborgen werd. Vandaar het oer-Hollandse waterschapswoord 'boezem'. Tijdelijke peilstijgingen waren niet te voorkomen. Om een indruk te geven: in Nederland valt in oktober gemiddeld 80 tot 90mm, dit viel de afgelopen periode in 5 dagen.

  

Droogte

Het lijkt na twee weken regen onvoorstelbaar, maar de droogte is nog niet voorbij. De naweeën van de droge zomer van 2018, en daarop de iets minder droge zomer van dit jaar zijn nog voelbaar. De bodem is keihard, waardoor het regenwater maar moeilijk de grond in dringt en makkelijker zijn weg naar de afvoerende sloten vindt. We houden in ons watersysteem op peil en proberen water vast te houden waar mogelijk.