Gemaal C. Mantel officieel geopend

Home > Actueel > Nieuws > Gemaal C. Mantel officieel geopend

Gemaal C. Mantel officieel geopend

RSS
Dit item is verlopen op 08-11-2017.

Onder grote belangstelling is het gemaal C. Mantel officieel geopend. Het draagt de naam van de afgezwaaide hoogheemraad Cees Mantel. Dat is niet zonder reden. Mantel heeft zich altijd hard gemaakt voor een beter waterbeheer in het Noorderkwartier. Vandaag is dat gelukt.

De band van Cees Mantel met het Noord-Hollandse water is onlosmakelijk. Hij was in meerdere opeenvolgende colleges hoogheemraad en loco-dijkgraaf. Als melkveehouder uit Warder bleef hij dicht bij zichzelf en de mensen: benaderbaar, recht door zee, met een hart voor de agrariër. In 2008 riep hij: "De enige reden dat ik nog een keer meedoe aan de verkiezingen, is om een gemaal bij Schardam te realiseren."

Dijkgraaf Luc Kohsiek: "Op een andere manier kunnen wij niet uitdrukken wat jij voor dit hoogheemraadschap betekend hebt." De dijkgraaf noemde Mantel een diplomatieke bruggenbouwer die zocht naar het haalbare. Maar vooral: nuchter. "Ik weet, je houdt niet van poespas, maar dit gemaal draagt meer dan terecht jouw naam."

Olympisch zwembad

Het Gemaal C. Mantel in Schardam is het vierde boezemgemaal in het beheergebied van HHNK en het derde op de Schermerboezem. Het gemaal voert water af, waardoor het peilbeheer beter werkt. Het overtollig water wordt opgeslagen in het Markermeer en in droge periodes laat het gemaal dit zoete water in. Dit gemaal kan 2000 kuub water per minuut wegpompen. Dat is te vergelijken met de inhoud van een olympisch zwembad. Ook vissen kunnen in twee richtingen het gemaal passeren door de grootste visvriendelijke pomp van Nederland.