'Gemaal C. Mantel' eerbetoon aan afzwaaiend hoogheemraad

Home > Actueel > Nieuws > 'Gemaal C. Mantel' eerbetoon aan afzwaaiend hoogheemraad

'Gemaal C. Mantel' eerbetoon aan afzwaaiend hoogheemraad

RSS
Dit item is verlopen op 01-09-2015.

Onder grote belangstelling namen woensdagmiddag de hoogheemraden Cees Mantel, Hans van Os en Johan Wijnholds afscheid van HHNK. Voor hoogheemraad Cees Mantel was er een bijzondere verrassing: het in aanbouw zijnde gemaal nabij Schardam zal 'Gemaal C. Mantel' gaan heten.

Na een zittingsduur van 6,5 jaar heeft het algemeen bestuur van HHNK een metamorfose ondergaan. Als gevolg daarvan is ook de samenstelling van het dagelijks bestuur veranderd. Dat betekent dat een aantal leden van het dagelijks bestuur zijn werkzaamheden heeft neergelegd. De drie hoogheemraden hadden al eerder aangegeven na de verkiezingen niet meer terug te keren.

Gedrevenheid

Sinds maart 2014 beheerde Johan Wijnholds (KvK/Gebouwd) de portefeuille Middelen, na het terugtreden van de gepensioneerde Klaas Schaafsma. Hans van Os (Water Natuurlijk) had de portefeuille Waterketen sinds het terugtreden van mevr. Lydia Snuif in 2010. In zijn speech roemde dijkgraaf Luc Kohsiek de 'groene' en innovatieve gedrevenheid van Van Os en bewonderde hij de deskundige souplesse waarmee Wijnholds de financiële portefeuille overnam.

Keukentafel

De band van Cees Mantel (Lto Noord) met het Noord-Hollandse water is onlosmakelijk. Hij was in meerdere opeenvolgende colleges hoogheemraad en loco-dijkgraaf en had de portefeuille Landelijk Waterbeheer onder zijn hoede. Als melkveehouder uit Warder bleef hij dicht bij zichzelf en de mensen: benaderbaar, recht door zee, met een hart voor de agrariër. Aan zijn keukentafel was iedereen welkom. "De enige reden dat ik nog een keer meedoe aan de verkiezingen, is om nu eindelijk een gemaal bij Schardam te realiseren", riep hij in 2008. Een beter waterbeheer in het Noorderkwartier, daar maakte hij zich hard voor. Inmiddels vordert de bouw van het gemaal gestaag.

Geen poespas

De dijkgraaf noemde Mantel een diplomatieke bruggenbouwer die zocht naar het haalbare. Maar vooral: nuchter. "Ik weet, je houdt niet van poespas, maar dit gemaal moet jouw naam dragen. Op een andere manier kunnen wij niet uitdrukken wat jij voor dit hoogheemraadschap betekend hebt."