Gefaseerde overname stedelijk water Beemster

Home > Actueel > Nieuws > Gefaseerde overname stedelijk water Beemster

Gefaseerde overname stedelijk water Beemster

RSS
Dit item is verlopen op 20-02-2019.

Wethouder Aagje Zeeman (gemeente Beemster) en hoogheemraad Rob Veenman (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) ondertekenden dinsdag 18 december de overeenkomst Overname Stedelijk Water Beemster.

Foto: Harry SchuitemakerMet deze overeenkomst spreken de gemeente en het hoogheemraadschap af om het onderhoud van sloten binnen de dorpskernen Zuidoostbeemster, Middenbeemster, Westbeemster en Noordbeemster aan het hoogheemraadschap over te dragen. Aagje Zeeman: “Het is goed dat we het onderhoud van het water overdragen aan het waterschap. Zij zijn het meest deskundig op dit gebied. Ook voor onze inwoners is het fijn dat zij vanaf nu één aanspreekpunt hebben.” Het onderhoud bestaat onder andere uit het maaien van waterplanten en baggeren. Rob Veenman: ''Nu wij het onderhoud van de sloten in de dorpskernen overnemen, kunnen we nog efficiënter de werkzaamheden uitvoeren voor een goed watersysteem.''

De overdracht van het onderhoud vindt gefaseerd plaats. Dit houdt in dat van 2018 tot 2025 het onderhoud deel voor deel wordt overgedragen. Voor deze manier van overdragen is gekozen, om de gemeente de gelegenheid te geven de sloten onder eigen verantwoordelijkheid schoon en goed onderhouden over te dragen.

Duidelijkheid

In veel gemeenten voeren verschillende partijen het onderhoud van het water uit. Voor inwoners is het onduidelijk bij welke overheidsinstantie zij moeten zijn met vragen of klachten over de sloten en het onderhoud. Het hoogheemraadschap en de gemeente Beemster willen samen duidelijkheid scheppen voor de inwoners. Daarom draagt de gemeente het onderhoud van het stedelijk water over aan het hoogheemraadschap. Het hoogheemraadschap onderhoudt al de wateren in het landelijk gebied.