Expositie Watererfgoed Uitgelicht

Home > Actueel > Nieuws > Expositie Watererfgoed Uitgelicht

Expositie Watererfgoed Uitgelicht

RSS
Dit item is verlopen op 16-07-2018.

Het hoogheemraadschap bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed: molens, gemalen, dijken en sluizen. Al die monumenten zijn onderdeel van het Noord-Hollandse DNA en maken het waterverhaal zichtbaar en tastbaar. Deze tentoonstelling zet acht objecten centraal met foto's, maquettes en voorwerpen. Van de windmoter Hercules tot gemaal Lely.

Ook het publiek vragen wij welke molen, sluis of ander watererfgoed object in het Noord-Hollandse landschap favoriet is. Tot 15 juli is de expositie te zien tijdens kantooruren in ons kantoor aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Iconisch Watererfgoed

Ons watererfgoed vertelt het verhaal van de strijd tegen het water. Voor 2019 bereiden we een top 10 met iconisch watererfgoed voor. Hoe houden we ons watererfgoed levend, ook als de objecten niet meer operationeel zijn? Dat is de uitdaging.

Een Amerikaan in de Zaan

Op de expositie zien we foto's van de Hercules, een windmotor uit 1922 van Amerikaanse makelij in de Zaan. De Hercules bemaalde de Kalverpolder ten oosten van Zaandijk. Ooit stonden er tientallen windmotoren in Noord-Holland. Alleen de Hercules bleef over.

Gemaal Kadoelen en gemaal Lely

Gemaal Kadoelen uit 1875 verloor zijn functie na de bouw van het nieuwe vijzelgemaal ernaast.

Nu biedt het gebouw onderdak aan creatieve ondernemers en treden er musici op. Ook gemaal Lely nabij Medemblik ontbreekt niet op deze tentoonstelling. Gemaal Lely is het symbool van de verovering van de Wieringermeer op de Zuiderzee. Historische foto's tonen onder andere de bouw van dit gemaal in 1928-1930.

Wisseltentoonstellingen

Watererfgoed Uitgelicht past in de serie tentoonstellingen in de hal van het hoogheemraadschap. Er komen waterthema's aan bod met aandacht voor verleden, heden en toekomst.