Expositie campagneposters voor de Waterschapsverkiezingen

Home > Actueel > Nieuws > Expositie campagneposters voor de Waterschapsverkiezingen

Expositie campagneposters voor de Waterschapsverkiezingen

RSS
Dit item is verlopen op 09-05-2019.

De zestien 6-VWO-leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) uit Heerhugowaard ontwierpen campagneposters voor de Waterschapsverkiezingen als examenopdracht voor het vak Tekenen. Tot 15 mei zijn de posters te zien in een expositie in ons kantoor aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Scholieren ontwerpen affiches voor jongeren

Een oproep om te gaan stemmen, direct gericht aan 18-jarigen, werkt volgens de scholieren van het Han Fortmann het beste om jongeren te bereiken. Onderstaand ontwerp van Teddie Piebenga was een van de campagneposters met als insteek jongeren aan te zetten om te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen.

Verkiezingen

Op woensdag 20 maart mag iedereen van 18 jaar en ouder stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. En hoe ze dat doen, daar hebben de stemmers invloed op. Om jongeren te betrekken bij het werk van het hoogheemraadschap in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder, kregen de leerlingen van het Han Fortmann de opdracht een campagneposter voor de verkiezingen te maken.

Creatieve ontwerpen

De ontwerpen van de leerlingen blinken uit in originaliteit en creativiteit. De posters vertellen hoe de jongeren van nu kijken naar het hoogheemraadschap in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder. Actuele onderwerpen als klimaatverandering en zeespiegelstijging zijn op meerdere posters terug te zien.

Expositie

Naast het aandeel van de leerlingen bestaat de expositie uit een historisch overzicht. Uit de oude archieven kwamen foto's van ludieke verkiezingsacties, portretten van besturen en veelzeggende documenten tevoorschijn. Bijzonder is het verhaal van Eva Schalk die ettelijke decennia als bestuurder actief was in de waterschapswereld, lange tijd een 'mannenbolwerk'.

De expositie is te zien tot 15 mei (ma-vr, 9:00-17:00 uur) in de hal van ons kantoor, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Gratis entree. Het bezoek is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het hoogheemraadschap.