Duikersluis Burghorn wint HSSN-prijs

Home > Actueel > Nieuws > Duikersluis Burghorn wint HSSN-prijs

Duikersluis Burghorn wint HSSN-prijs

RSS
Dit item is verlopen op 07-03-2018.

Op 26 oktober (Nationale Sluizendag 2017) is de restauratie van de duikersluis in de Oudedijk bij Burghorn (gemeente Schagen) beloond met een HSSN-prijs.

 

De Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN) beloont jaarlijks de drie meest waardevol gerestaureerde sluizen of stuwen. Deze prijzen, die sinds 2010 worden uitgereikt, bestaan uit een bronzen sculptuur van een sluisdeur en een oorkonde. Clusterhoofd Dijken, Water & Wegen Marcel Roet mocht de derde prijs in ontvangst nemen onder toeziend oog van Jasper Smidt (contractmanager) en Jan Peetoom (directievoerder). Natuurmonumenten ontving de eerste prijs voor de restauratie van de Romijnstuw in het Waterloopbos bij Marknesse. De tweede prijs ging naar Staatsbosbeheer voor de restauratie van de schutsluis op landgoed Elswout te Overveen.

Aannemer Dekker en onderaannemer Pronk hebben de duikersluis vakkundig hersteld, waardoor verder verval van het Provinciale Monument wordt tegengegaan. Het werk is deels gefinancierd door subsidie van de provincie Noord-Holland.

Sluitsteen

De in 1739 gebouwde sluis is een gemetselde toogconstructie met keerwanden. De vleugelmuren aan de noordoostzijde zijn boven de waterlijn grotendeels opnieuw opgemetseld (zoveel mogelijk met originele stenen), voorzien van muurankers en vastgezet met stalen pennen. Aan de zuidwestzijde was een complete boom in de frontmuur ingegroeid, waardoor een groot deel van het metselwerk was ontzet. Deze delen zijn hersteld. De buitenkant van het halfronde gewelf is hersteld en waterdicht gemaakt. De verrotte houten leuning is vervangen door een leuning van gietijzeren balusters.

Mooi detail: tijdens het droogzetten van de sluis en het verwijderen van de bagger werd op de bodem van de sluis de sluitsteen van de westzijde aangetroffen. Deze sluitsteen was in de bagger mooi geconserveerd en is weer ingemetseld op zijn oorspronkelijke plaats. 

De sluis kan weer functioneren zoals in de oorspronkelijke situatie: het water wordt gekeerd door een beweegbare houten schuif. In de loop van de jaren was deze schuif vervangen door een vaste houten stuw kort achter de sluis. Deze stuw is nu verwijderd.

Zichtbaarheid

Bij de afwerking van het grondwerk rondom de duiker is gelet op de zichtbaarheid van de sluis. Het maaiveld is wat lager afgewerkt en langs de keerwanden is een strook van schelpen aangebracht die ook dienstdoet als drainagekoffer. Tevens is er een informatiebord geplaatst over de historische achtergrond van deze sluis. Gemetselde duikersluizen zijn tamelijk uniek, daarom is het belangrijk dat dit cultuurhistorisch waardevolle exemplaar behouden is.