Dode watervogels in gemeente Waterland

Home > Actueel > Nieuws > Dode watervogels in gemeente Waterland

Dode watervogels in gemeente Waterland

RSS
Dit item is verlopen op 14-11-2016.

In Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die H5N8-griep hebben. Het betreft futen en kuifeenden die zijn gevonden in de buurt van Monnickendam. Raak de vogels niet aan en meld de vindplaats bij de Gemeente Waterland.

Deze vondst staat niet op zichzelf. Voor heel Nederland is inmiddels een ophokplicht en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Eerder werd in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Wat te doen bij dode watervogels?

  1. Raak de vogels niet aan. Er zijn geen aanwijzingen dat H5N8 besmettelijk is voor mensen, maar zeker is dit niet.
  2. Meld de vindplaats van dode vogels bij de Gemeente Waterland, met een duidelijke omschrijving van de vindplaats: 0299 - 658 585, of bij het hoogheemraadschap, tel 072 582 8282

Gemeente Waterland, HHNK, Rijkswaterstaat, NVWA en GGD zijn op de hoogte en werken samen aan het opruimen van de kadavers.

Meer weten? Deze webpagina biedt achtergrondinformatie en antwoord op de meest gestelde vragen: https://www.waterland.nl/actueel/vogelgriep/