'De Waterwolf in Waterland'

Home > Actueel > Nieuws > 'De Waterwolf in Waterland'

'De Waterwolf in Waterland'

RSS
Dit item is verlopen op 03-02-2015.

Vandaag, 99 jaar na de grote watersnood van 1916, verscheen het boek 'De Waterwolf in Waterland'. Dijkgraaf Luc Kohsiek reikte op Marken het eerste exemplaar uit aan burgemeester Luzette Wagenaar van Waterland. Dit gebied werd destijds zwaar getroffen.

Foto: Chris SchaatsbergenDe watersnood in de nacht van 13 op 14 januari 1916 kostte alleen op Marken al 16 levens. In totaal kwam 15.000 hectare van Waterland en de Zaanstreek blank te staan. Naast het verlies van vele levens, waren ook de economische verliezen aan vee en bebouwing enorm. Pas eind mei 1916 was het gebied weer droog.

'De Waterwolf in Waterland'

Het historische boek bestaat uit drie delen: In het eerste deel blikt Diederik Aten, historicus bij het hoogheemraadschap, terug op de gebeurtenissen tijdens deze grote watersnood en de nasleep ervan. Auteur Frouke Wieringa bespreekt in het tweede deel de in de loop der jaren verschenen literatuur over de watersnood. Het derde deel bestaat uit een facsimile van het destijds populaire plakplaatjesalbum over de ramp, opgezet door de Zaanse firma Ter Wee's Thee .

1916-2016 Herdenking watersnood

De boekpresentatie vormt de aftrap voor de herdenking en vele activiteiten die rond 14 januari 2016 gaan plaatsvinden. De herdenking is ook een waarschuwing voor de toekomst. Dijkgraaf Kohsiek: "De gebeurtenissen van toen wijzen ons op de verantwoordelijkheden van nu. Dijken móeten op orde zijn. De strijd voor waterveiligheid in Noord-Holland is nooit voorbij. Zo versterkt HHNK binnenkort ruim 33 kilometer dijk langs het Markermeer, van Hoorn tot Amsterdam. We werken met diverse partijen samen om ook de komende honderd jaar droge voeten te houden."