Code Oranje: harde windstoten

Home > Actueel > Nieuws > Code Oranje: harde windstoten

Code Oranje: harde windstoten

RSS
Dit item is verlopen op 16-08-2018.

De meteorologen voorspellen niet veel goeds voor vanavond en vannacht: zware windstoten, klappen met regen. Inmiddels is Code Oranje afgekondigd voor het westen van het land en het IJsselmeergebied. HHNK houdt rekening met een zomerstorm.

Er beweegt zich op dit moment een lagedrukgebied langs Nederland. Hoe dat gebied zich beweegt, iets noordelijker of iets zuidelijker, bepaalt voor een groot deel hoe hevig het wordt vanavond. Alle meteorologen gissen nog naar de effecten.

Windstoten

Er kunnen vanaf het begin van de avond windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur voorkomen. Dat vraagt alertheid van iedereen. Watersporters zijn gewaarschuwd. Geadviseerd wordt tenten, voortenten en losse spullen goed vast te zetten. Ook op de weg is het opletten geblazen. Denk aan aanhangers en caravans, die windgevoelig zijn. Bovendien staan bomen vol in het blad en vangen dus veel wind. De bomen zijn door de droogte verzwakt, waardoor takken makkelijker kunnen afbreken. HHNK heeft mensen klaarstaan om bij eventueel opruimwerk in actie te komen.

Regen

De neerslagvoorspellingen schommelen ook sterk: plaatselijk 20 tot 50 mm., maar ook lokale uitschieters tot 70 mm. kunnen voorkomen. Dat betekent dat er een kans is op wateroverlast. Riolen in stedelijke omgeving zouden de hoeveelheid water misschien niet aankunnen. Juist vanwege de droogte heeft HHNK in zoveel mogelijk sloten het waterpeil tot het peilmaximum opgevoerd. Dat draai je niet in een paar uur zomaar om. Dat betekent dat er maar een beperkte buffer in de sloten is bij een zware regenbui. Tegelijk is de grond zo droog, dat de opnamecapaciteit groot is.

Dijken

Dijken hebben veel last van de droogte. Hier en daar zijn scheuren ontstaan in de bovenlaag. Hoewel we weten dat dit geen kwaad kan, nemen we het zekere voor het onzekere en zullen deze locaties direct morgen opnieuw geïnspecteerd worden.

Droogte

De buien en wind zullen zeker verkoeling brengen. Maar de neerslag is bij lange na niet voldoende om het neerslagtekort op te heffen. Daar is een paar maanden oer-Hollands wisselvallig weer voor nodig.