'Bezem door de middelenkast' in Noord-Holland

Home > Actueel > Nieuws > 'Bezem door de middelenkast' in Noord-Holland

'Bezem door de middelenkast' in Noord-Holland

RSS
Dit item is verlopen op 24-05-2018.

Afgelopen december is de actie 'Bezem door de middelenkast' gestart waarbij we samenwerken met diverse gemeenten en Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Agrariërs krijgen de kans om kosteloos en anoniem gewasbeschermingsmiddelen in te leveren die niet meer zijn toegelaten.

Deze actie geldt voor alle agrarische bedrijven in de gemeenten Opmeer, Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Koggenland, Beemster en Purmerend. Agrariërs in deze gemeenten kunnen zich nog tot 28 februari 2018 aanmelden via www.bezemdoordemiddelenkast.nl.

Verbeteren waterkwaliteit

Zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoort bij goed en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. De agrarische sector heeft geïnvesteerd in verbeterde spuittechnieken en andere bestrijdingsmethoden. Ze gaat doelbewuster om met gewasbeschermingsmiddelen waardoor milieuwinst wordt geboekt. Ondanks alle inspanningen die de landbouw heeft geleverd, worden nog steeds middelen in grondwater en oppervlaktewater aangetroffen. Dit geeft onder meer problemen met de drinkwatervoorziening en het realiseren van milieudoelen. Met 'Bezem door de middelenkast' wordt voorkomen dat agrariërs bewust of onbewust niet meer toegelaten stoffen toepassen en daardoor in het milieu en in het oppervlaktewater komen.

Wilt u meedoen?

Heeft u een agrarisch bedrijf in het actiegebied en heeft u middelen in de middelenkast staan waarvan de toelating is vervallen? Voorkom boetes, neem deel aan de bezemactie en maak gebruik van deze mogelijkheid om (resten van) oude middelen in te leveren. U kunt zich tot 28 februari 2018 aanmelden via www.bezemdoordemiddelenkast.nl of per e-mail: bezemnoordholland@clm.nl of bel de Bezem lnformatielijn: 0345 - 470 745. Vervolgens neemt één van onze gewasbeschermingsmiddelenadviseurs contact met u op om een bedrijfsbezoek in te plannen.  Afhankelijk van het succes van de actie nemen we mogelijk ook in andere regio's het initiatief voor een bezemactie.

Initiatiefnemers

De bezemactie is mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met gemeenten, leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en GP Groot. Centrum voor Landbouw en Milieu organiseert de bezemactie.