Bestrijding Japanse duizendknoop op dijken

Home > Actueel > Nieuws > Bestrijding Japanse duizendknoop op dijken

Bestrijding Japanse duizendknoop op dijken

RSS
Dit item is verlopen op 10-12-2018.

Op meerdere plekken in ons gebied wordt sinds kort de Japanse duizendknoop waargenomen. Deze zogenaamde invasieve exoot vormt een bedreiging voor onze dijken.

Door het gesloten blad verdringt de plant de grasmat op de dijk, waardoor de dijk minder erosiebestendig wordt. De wortels van deze plant dringen ook de dijken in.

Maaien en afvoeren

De Japanse duizendknoop is lastig te bestrijden omdat stukken wortel of stengel weer kunnen uitlopen tot nieuwe planten. Daarom voeren we na een maaibeurt het maaisel direct af naar een gespecialiseerde verwerker.

Testen met kokend water, uitgraven en afdekken

Regelmatig maaien en afvoeren alleen is niet afdoende om de plant te vernietigen, want hij groeit snel en kan zich snel uitbreiden. Daarom testen we diverse methodes, zoals bestrijding met kokend water, uitgraven van de wortels en afdekken met folie. We wisselen kennis uit met waterschappen, andere overheidsinstanties en terreinbeheerders die met hetzelfde probleem kampen. De verwachting is dat de bestrijding een zaak van lange adem is. Momenteel bestrijden we de Japanse duizendknoop samen met Landschap Noord-Holland. Deze organisatie heeft de uitrusting om de bestrijding op te pakken.

Markering met paaltjes

De locaties met Japanse duizendknoop zijn gemarkeerd met paaltjes. Zo weten we waar we omheen moeten maaien om te voorkomen dat het onkruid zich door het maaien verder verspreidt. Ook worden de locaties met GPS ingemeten, zodat we de resultaten van de bestrijding kunnen volgen.

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop heeft lange, bamboeachtige stengels van 2 tot 3 meter lang met duidelijke knopen om de 10 á 15 cm. De plant groeit in dichte bossen en bloeit in augustus/september met witte trossen van kleine witte bloemen. Wortelstokken kunnen 10 tot 20 meter lang worden en de wortels gaan 2 tot 8 meter de grond in.

Japanse duizendknoop ontdekt?

Wanneer u de plant ontdekt op een locatie die niet voorkomt op de werklijst onder dit bericht, dan kunt u dit bij ons melden via ons meldingsformulier.

Download