Afvoerpijp in de dijk bij Andijk is verstopt

Home > Actueel > Nieuws > Afvoerpijp in de dijk bij Andijk is verstopt

Afvoerpijp in de dijk bij Andijk is verstopt

RSS
Dit item is verlopen op 02-02-2015.

Vanochtend is in diverse media en op social media het gerucht ontstaan dat de IJsselmeerdijk bij Andijk lek zou zijn. Dit is niet het geval.

Er is water zichtbaar op de weg, maar dit komt niet uit het IJsselmeer. Medewerkers van het hoogheemraadschap waren snel ter plaatse.

Op de Dijkweg in Andijk was water zichtbaar. Verontruste en alerte bewoners namen contact op met het hoogheemraadschap en de media. Direct na de melding zijn medewerkers van het hoogheemraadschap polshoogte gaan nemen.

Afvoerpijp

In tegenstelling tot wat mensen denken, is het geen water uit het IJsselmeer dat op de weg ligt. Dit is ook niet mogelijk, aangezien de waterspiegel van het IJsselmeer ter plaatse lager ligt dan de Dijkweg.
Over de lengte van de dijk ligt naast de weg een drainage. Deze vangt het regenwater op dat op de dijk valt. Deze drainage heeft een aantal afvoerpijpen naar de sloot onderaan de dijk. Een van deze afvoerpijpen is verstopt geraakt. Hierdoor zocht het regenwater een andere weg. Vandaar de plassen op de Dijkweg. Het probleem is inmiddels verholpen.

Veilig

De dijk bij Andijk is een zogenaamde Primaire Kering, een buitendijk. Het hoogheemraadschap zorgt voor veilige dijken. Het hoogheemraadschap is blij met de opmerkzaamheid van bewoners. De alerte reactie van bewoners is een mooi voorbeeld van het besef dat Noord-Holland grotendeels onder zeeniveau ligt. Zij vormen mede onze ogen en oren.