40mm regen maakt nog geen einde aan de droogte

Home > Actueel > Nieuws > 40mm regen maakt nog geen einde aan de droogte

40mm regen maakt nog geen einde aan de droogte

RSS
Dit item is verlopen op 03-09-2018.

Het afgelopen weekend, 24-26 augustus, viel er in ons beheergebied Hollands Noorderkwartier tussen de 25 en 40 mm regen. Heel fijn voor het droge land en de warme sloten die snakken naar vers water. Is de droogteperiode nu voorbij?

Helaas, zo snel gaat dat niet. Plaatselijk is 40 mm regen gevallen. Dat water is voor een deel de grond in gezakt. Een ander deel is direct afgestroomd naar de sloten. En een deel is verdampt.

Gemalen draaiden weer

Het gebeurde vorig weekend ook al even, en dit weekend opnieuw: de uitslaande gemalen draaiden. Dit weekend heeft HHNK eindelijk weer eens geen water hoeven innemen vanuit het Marker- en IJsselmeer. De neerslag zorgde voor een verhoogd peil in de sloten. Die zogenaamde kop op het water is weggemalen naar IJssel- en Markermeer. Met deze neerslag is het neerslagtekort (zo'n 300 mm) nog niet opgelost. De grond en de dijken hebben nog veel meer water nodig om weer in de juiste conditie te komen. Datzelfde geldt ook voor de kwaliteit van het water in sloten en vaarten in Hollands Noorderkwartier. Door het gebrek aan verse regen en het ingenomen water dat zich over lange afstanden moest verspreiden, is de kwaliteit van het oppervlaktewater de afgelopen weken sterk afgenomen. Met name de verzilting is een aandachtspunt.

Verzilting

De bodem van ons beheergebied is van oudsher een zeebodem en bevat veel zout op grote diepte. Normaal gesproken ligt er in de aardlagen daarboven een afschermende laag zoet water overheen. Door de aanhoudende droogte en de beperkte verversing van dit zoetwater, duwt deze zoutlaag uit de diepte zichzelf omhoog (kwel). Dat zorgt voor verzilting van het slootwater. Daarnaast komt er steeds meer (zwaarder) zout water los uit de diepere delen van IJssel- en Markermeer, waardoor deze meren verzilten. Dit laatste is aandachtspunt voor beheerder Rijkswaterstaat. Om verzilting tegen te gaan is veel vers en zoet water nodig. De buien van dit weekend waren welkom, maar helaas nog niet genoeg.

Doorstroming

Zowel het land als de sloten zijn nu het meest gebaat bij een goede verspreiding van het verse regenwater. Een goede doorstroming van de sloten is bovendien van belang om overtollig water goed te kunnen afvoeren. Hoe raar ook na maanden van droogte, verstopte sloten kunnen leiden tot wateroverlast. HHNK start deze  week de reguliere maaironde  en roept eigenaren van percelen langs sloten op om de doorstroming in hun eigen sloten zoveel mogelijk te bevorderen door riet en andere plantengroei te verwijderen.