20 september: Waterdag Bergen-Castricum-Heiloo

Home > Actueel > Nieuws > 20 september: Waterdag Bergen-Castricum-Heiloo

20 september: Waterdag Bergen-Castricum-Heiloo

RSS
Dit item is verlopen op 21-09-2015.

We krijgen steeds hevigere regenbuien, wat kunnen we daartegen doen? Wat doet een gemaal eigenlijk? En hoe krijg je schoon water uit de kraan? Meer weten over water bij u in de buurt? Op zondag 20 september (10.00-16.00 uur) organiseren de gemeenten Bergen, Castricum, Heiloo en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen met waterpartners zoals PWN, IVN, Landschap Noord-Holland en Scouting Victorie de Waterdag. Er is van alles te zien en te beleven op drie locaties.

Bergen – voormalig Vliegveld Bergen aan de Kolonel Sneepweg

Speciaal voor de Waterdag is het defensiegemaal dat hier dienst deed in WOII open voor publiek. Onlangs is het gemaal gerenoveerd en kan het weer gebruikt worden. Ontdek daarnaast het rijke waterleven in de sloot. De natuurgidsen van IVN helpen je met het bestuderen van de vangst in je schepnet. Het voormalige vliegveld in de Bergermeer wordt deze herfst  ingericht als waterbergingslocatie. Laat je informeren over de inrichting en werking van de waterberging.

Castricum - PWN bezoekerscentrum De Hoep

In De Hoep is op de Waterdag voor jong en oud van alles te zien en te beleven rond het thema water. Excursie en exposities, film en foto’s, zelf ontdekken of uitleg krijgen. Zie hoe vies water drinkwater wordt, hoe je regenwater kan inzetten voor een mooie tuin en hoe leuk het kan zijn aan de waterkant.

Heiloo - Het Maalwater

Er is ook van alles te beleven op de Waterdag bij het waterpareltje in Heiloo, ’Het Maalwater’. Kom langs en beleef hoe natuur, recreatie en waterbeheer samenkomen op een unieke locatie. Ontdek meer over de werking van een gemaal, ‘Het Maalwater’, de Wipwatermolen ‘de Varnebroeker’ en de ontstaansgeschiedenis van het polderlandschap. Scouting Victorie heeft een aantal zeilboten op het water en iedereen mag meevaren. Of pak een schepnet en bekijk samen met gidsen van IVN het leven in de sloot.

Lever de kleurplaat in voor een leuk cadeau

Hieronder vind je de flyer, een mooie fietsroute langs 'waterpunten' in je gemeente en een kleurplaat. Lever de ingekleurde kleurplaat in op een van de drie locaties en ontvang een leuk cadeau!

Fotowedstrijd gemeente Castricum

Het Nieuwsblad voor Castricum, Fotoclub Castricum en gemeente Castricum dagen hobbyfotografen uit: doe mee aan de fotowedstrijd met als thema: Water: schoon, veilig en mooi. De winnaar wordt bekendgemaakt op Waterdag, zondag 20 september om 14.00 uur in bezoekerscentrum De Hoep. Daar zullen ook alle inzendingen te zien zijn. Alle foto’s zijn ook te zien op Dichtbij.nl. De prijs is naast de roem een hangklare afdruk van 40 x 50 centimeter op dibond en de foto wordt geplaatst in het Nieuwsblad voor Castricum van 23 september.

Waarom een Waterdag?

Veilig, schoon en mooi water. Dat is in het kort wat de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo en het hoogheemraadschap willen bereiken met het gezamenlijk waterplan. De uitgangspunten zijn het verbeteren van de kwaliteit van water, het voorkomen van wateroverlast en het bieden van meer mogelijkheden voor natuur en recreatie. Met de gezamenlijke Waterdag op 20 september laten de gemeenten en het hoogheemraadschap zien waarom en hoe er gewerkt wordt aan water.

Let op: wegwerkzaamheden

De provinciale weg N203 is tussen Castricum en Uitgeest volledig afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.