Educatie - Basisschool vanaf groep 6

Home > Educatie - Basisschool vanaf groep 6

Educatie - Basisschool vanaf groep 6

Digitaal lespakket Water

Samen met de Hogeschool iPabo Alkmaar hebben we een lesmodule ontwikkeld voor pabostudenten en basisschoolleerkrachten. In de module zit een kant-en-klare les  waarin het werk van het waterschap wordt uitgelegd. De les voldoet aan de kerndoelen en is bruikbaar als aanvulling of vervanging van een methodeles.

Naar digitaal lespakket Water

Energie uit afvalwater

Rioolwater zuiveren; wat komt daar allemaal bij kijken? Een deel van het afvalwater zuiveren we tot schoon oppervlaktewater. Maar wist u dat we met het restant van het afvalwater elektriciteit opwekken en biogas maken? In het PWN-bezoekerscentrum de Hoep in Castricum staat ons tentoonstellingseiland 'Energie uit afvalwater'. Daar ontdekt u hoe we auto's laten rijden en huizen verwarmen met energie uit afvalwater!

Naar Energie uit afvalwater

Veldwerkles: Geheimen uit de sloot

Met schepnetten, aquariumbakken en zoekkaarten bij de sloot aan het werk is garantie voor een actieve en leerzame les. Samen met een educatief medewerker van de Helderse Vallei ontdekken leerlingen welke diertjes er zoal in de sloot leven en wat zij nodig hebben om hier te kunnen overleven. Hoe schoon of hoe vies het water is, speelt daarin een belangrijke rol. Je kunt zelfs door de aanwezigheid van sommige diertjes een uitspraak doen over de waterkwaliteit.  

Naar de veldwerkles
 

GPS tocht: Droge Voeten Route

Hoe kunnen wij leven in een gebied dat onder de zeespiegel ligt? Hoe houden wij droge voeten terwijl het klimaat verandert? Met deze vragen wordt je uitgedaagd in de uitdagende Droge Voeten Route. Met behulp van een tablet speur je met GPS door het Natuurpark Blokweer.

Naar de GPS-tocht

Evacuatie!

De dijk breekt door! Het water spoelt door de straten en het zal niet lang meer duren of ook jouw huis wordt omringd door het water. Om droge voeten te houden, moet je naar boven vluchten, naar de zolder, of misschien zelfs naar het dak! Wat neem je mee en wat laat je achter? Deze module voor groep 7 en 8 basisonderwijs en klas 1 van het voortgezet onderwijs vindt plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en maakt onderdeel uit van het educatieprogramma Droge Voeten in Noord-Holland waarin kinderen door ontdekken en doen leren over water.

Naar Evacuatie!

Gastlessen

Wie kan er beter over water vertellen dan iemand die er dagelijks mee werkt? Waterexperts van het hoogheemraadschap vergroten het waterbewustzijn van de leerlingen in Noord-Holland met de thema’s ‘schoon en gezond water’ en 'klimaat'. Maak uw leerlingen enthousiast voor waterzaken en reserveer meteen een gratis gastles!!

Naar de gastlessen

De Poepfabriek

Drinkwaterbedrijf PWN en HHNK werken ook samen aan interactieve lesprogramma's voor scholen. Met het interactieve lesavontuur De Poepfabriek ontdekken leerlingen wat er gebeurt met je plas en poep als je het door het toilet spoelt. Ze worden experts in het zuiveren van rioolwater en in het gebruiken van afvalwater voor elektriciteit, biogas en bioplastics. Zorgt het ontwerp van de ultieme poepfabriek van uw klas voor een gezonde en duurzame toekomst?

Naar de Poepfabriek

Rondleidingen

Altijd al willen weten hoe een gemaal of rioolwaterzuiveringsinstallatie werkt? Of wat een waterschap zoal doet? Dan kunt u zich met een groep aanmelden voor één van onze rondleidingen.

Naar de rondleidingen

Watertoppers

Deze module voor groep 4 tot en met groep 6 maakt onderdeel uit van het educatieprogramma Droge Voeten in Noord-Holland waarin kinderen door ontdekken en doen leren over water. In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaan de leerlingen de strijd aan met het water: ze bouwen dijken, slepen met zandzakken en draaien aan een vijzel. Ze worden opgeleid tot echte Watertoppers!

Naar Watertoppers

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Door de kust te versterken tussen Petten en Camperduin is een nieuw prachtig strand ontstaan: de Hondsbossche Duinen. De tentoonstelling Zand tegen Zee in Informatiecentrum Kust, vertelt in een interactieve tentoonstelling alles over deze spectaculaire kustversterking met zand uit zee. Het informatiecentrum ligt naast het strand en is gratis te bezoeken. Rondleidingen op afspraak en speurtochten voor kinderen.

Naar Informatiecentrum Kust