Apps

Home > Apps

Apps

App Westfriese Omringdijk

Ontdek de historie van de monumentale Westfriese Omringdijk met onze app! De dijk is achthonderd jaar oud, 126 kilometer lang en door de eeuwen heen onze steun en toeverlaat tegen het woeste water. Deze augmented reality-app brengt op 25 locaties de sporen van de strijd tegen het water tot leven met verhalen, foto's en kaarten. Van gemaal Lely tot de Kolk van Dussen, van de Zijpe tot de Zuiderdijk. Gebruik de app op de dijk zelf of thuis in je luie stoel.

 
De Westfriese Omringdijk is de historische dijk (provinciaal monument) die om West-Friesland heen loopt. Deze regio werd eeuwenlang van alle kanten door water omsingeld. Het meeste gevaar kwam van de Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer. Een groot deel van ons beheergebied stond daarnaast nog onder water: de Beemster, Schermer, Zijpe, Wieringermeer en zelfs de Heerhugowaard.

Aan de Westfriezen en hun waterschappen de barre taak om hun land droog te houden. De Omringdijk is het levende monument van deze strijd.

In de app laten we zien dat de geschiedenis niet op zichzelf staat: waar vroeger met molens werd gemalen, voeren wij het water vandaag de dag met elektrische gemalen af. Niet alle locaties gaan echter zo ver terug in de tijd; we hebben juist ook voor plekken met actuele betekenis gekozen, zoals de waterberging Kolk van Dussen en het nieuwe gemaal van de Schermerboezem bij Schardam. Elk verhaal in de app is rijk geïllustreerd met foto's en kaarten.