Gemaal 't Leven opent zaterdag 13 mei voor het eerst zijn deuren voor publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Het monumentale gemaal uit 1904 staat in Zaandijk op een mooie plek aan de Zaan, vlakbij de Zaanse Schans. 

Samenwerking

Voor de eerste keer gaat Gemaal 't Leven open voor publiek. Door de samenwerking tussen Vereniging Zaans erfgoed, Historische Vereniging Koog-Zaandijk en het hoogheemraadschap krijgen bezoekers de kans om het gemaal te bezichtigen. En zo meer te leren over de geschiedenis van de Zaanstreek en het belang van het waterbeheer. Er zijn deskundige gidsen die de bezoekers meer vertellen over de werking van het gemaal.

Watererfgoed

Alle partijen hebben baat bij de open dag van dit gemaal dat beschermd is als provinciaal monument. Hoogheemraad Klazien Hartog, met watererfgoed in haar portefeuille: "Door deze samenwerking kunnen meer mensen ons watererfgoed beleven. Wij vinden het belangrijk om inwoners te vertellen over de manier waarop wij vroeger voor droge voeten zorgden, en dat nog steeds doen! Gemaal 't Leven staat op een prominente plek aan de Zaan. Door samen te werken met de lokale erfgoedpartijen krijgt de inwoner van de Zaanstreek de kans om het gemaal met de indrukwekkende pompen eens van binnen te bekijken. Je stapt echt even terug in de tijd!"

Gemaal 't Leven

Gemaal 't Leven speelde vroeger een grote rol in het droog houden van de achterliggende polder Westzaan. Het gemaal staat op de plek waar eerst Poldermolen 't Leven stond. Bij de vervanging van de molen is in 1904 het gemaal gebouwd. Het gemaal werkt nu niet meer. Tegenwoordig is de bemaling overgenomen door het moderne gemaal naast ’t Leven, bekend als 't Leven 2. Dit gemaal regelt nu het waterpeil in dit gebied.

Open Molen- en Gemalendag

Gedurende het hele weekend van 13 en 14 mei zijn naast Gemaal 't Leven ook andere molens en gemalen van het hoogheemraadschap te bezoeken. Zie voor meer informatie de pagina Molen- en Gemalendag 2023.

Het gemaal is zaterdag 13 mei te bezoeken aan de Lagedijk 145 in Zaandijk van 11:00 uur tot 16:00 uur.