Maandag 18 januari start aannemer Pronk Restauratie BV uit Warmenhuizen met het onderhoud van de Damsluis in hartje Edam. De werkzaamheden duren tot en met mei 2021.

Technisch gezien is de Damsluis veilig, maar het object vertoont ernstige slijtage. Mede omdat het een Rijksmonument is willen we de sluis in originele staat terugbrengen en de schoonheid ervan veilig stellen voor de toekomst. Aannemer Pronk is een gecertificeerd bedrijf op het gebied van restauratie van monumentale objecten en daarom geselecteerd om dit werk te doen. De wapenschilden worden opgeknapt en opnieuw geschilderd door Hans Slegt van Schildersbedrijf De Mei te Edam.

Hoe wordt de Damsluis precies gerestaureerd?

Ruim twee jaar terug is al klein onderhoud aan leuningen en schilderwerk gepleegd. Nu worden de muren gereinigd, kapotte stenen vervangen en voegen uitgefreesd en vervolgens opnieuw gevoegd. Vervolgens worden de twee wapenschilden opgeknapt. Ook de bestrating op en rond de Dam wordt, waar nodig, hersteld.

Wat merkt de omgeving van de werkzaamheden?

Tijdens het onderhoud is er geen vaarverkeer mogelijk rondom de Damsluis, omdat de binnenkant van de overbrugging vanaf pontons in de gracht wordt gerestaureerd. De Damsluis heeft geen waterkerende functie meer. De Zeesluis zorgt er namelijk voor dat het waterpeil in Edam op niveau blijft. De werkzaamheden aan de Damsluis hebben dus geen effect op de waterveiligheid van Edam en omgeving.

Foto Harry Schuitemaker