Met de Purmer400 Tuinen Challenge vieren we het 400-jarig bestaan van droogmakerij de Purmer 400. De uitdaging is het watervriendelijk en diervriendelijk maken van de tuin. Wij dagen iedereen dus eigenlijk uit de eigen tuin aantrekkelijker te maken! Voor uzelf en ook voor insecten, vlinders en andere dieren.

Bewoners van Purmerend, Edam-Volendam en Waterland worden uitgedaagd vijvers aan te leggen, regentonnen neer te zetten of ruimte te geven aan borders en gras. Wie een terras wil, gebruikt geen tegels die warmte vasthouden en waardoor regenwater razendsnel wegspoelt. De liefhebber kiest voor grind of voor ruime voegen tussen de tegels, waardoor water toch in de bodem zakt. Dat zorgt voor een nattere bodem en voorkomt dat het riool overstroomt bij clusterbuien. En dankzij een regenton is er ook in droge periodes water om aan planten en dieren te geven.

Ook biodiversiteit stimuleren

In de laatste jaren is de biodiversiteit achteruit gehold. Dat valt te verbeteren met zelfgebouwde insectenhotels, rommelplekjes in de tuin waar dieren zich kunnen verschuilen en specifieke planten die vlinders en insecten lokken. Dat is niet alleen goed voor de natuur, het zorgt ook voor een levendige en aantrekkelijke tuin.

Tuintips van Bram Engberts

Om het deelnemers makkelijk te maken, is Bram Engberts ingeschakeld. Deze ambassadeur van de groene leefomgeving geeft in korte filmpjes tips om de tuin te vergroenen. "Fijn als veel mensen geïnspireerd worden door de challenge om aan de slag te gaan met hun tuin. Ook voor zichzelf. Want zo'n tegeltuin wordt in de zomer echt veel heter. En nu we steeds vaker hittegolven meemaken, kun je beter kiezen voor een groene koele tuin."

Prijzen

Deelnemers kunnen winnen als ze met hun foto's veel stemmen krijgen van het publiek. De jury, bestaande uit Bram Engberts, hoogheemraad Klazien Hartog en Kees de Boer van Stichting Purmer400, kiest de prijswinnaars uit de top tien. En ze mogen een van de drie prijzen geven aan een deelnemer naar keuze. Wie wint krijgt een plantenpakket, een regenton of een tuinadvies van Bram. Die laatste om misschien weg te geven aan iemand die nog flink met zijn tuin aan de slag moet!

Een bloemrijke tuin is niet alleen aantrekkelijk voor uzelf, maar ook voor insecten en vlinders .