Langs de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem ligt een glanzende polderparel: het Noorderpolderhuis. Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september staan de deuren open. In het polderhuis zijn enkele nieuwe en oude modellen tentoongesteld. De 15-jarige Djef Bankersen bouwde het Noorderpolderhuis zelf na voor zijn miniatuurtreinbaan. Ook kopieerde hij het dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk in het klein. Misschien was het de architect zelf die de maquette van gemaal Lely maakte rond 1925. En het model van de poldermolen kwam vroeger op tafel tijdens vergaderingen om aan te wijzen waar reparaties nodig waren.

Noorderpolderhuis

Het bestuur van de Schermerpolder kocht in het midden van de 18e eeuw het woonhuis en de werkplaats van de molentimmerbaas gelegen aan de ringdijk van de in 1635 drooggevallen polder. Aan het woonhuis kwam een herenkamer waar het bestuur kon vergaderen. Dit vertrek kreeg een imposant interieur met een prachtige schouw, goudlederen behang en polderkaarten aan de muur. In de schuren werkten de timmermannen aan het onderhoud van de 52 molens die destijds de Schermer droog hielden.

Schaalmodellen

De 15-jarige Djef Bankersen bouwde voor zijn modelspoorbaan het Noorderpolderhuis en het dijkmagazijn van de Wieringermeerdijk in miniatuur. Zijn modellen zijn gemaakt op de schaal 1 op 87. Hoogheemraad Klazien Hartog met Watererfgoed in haar portefeuille: "We vinden het geweldig dat Djef deze gebouwen zo precies op schaal heeft gekopieerd. Zo blijft het watererfgoed levend. We roepen iedereen die aan modelbouw doet, op om ook een gebouw van ons waterschap na te maken. Zo kunnen we een grote watererfgoed-modelbaan samenstellen. We hebben de bouwtekeningen van diverse gemalen liggen om zo mee aan de slag te gaan." De gebouwtjes van Djef zijn aangevuld met enkele andere oude en nieuwe modellen van gemalen en molens.   

Open monumenten

Behalve het Noorderpolderhuis openen diverse andere monumenten hun deuren. Het is de moeite waard om een van de historische poldermolens te bezoeken. Ook draait de oude dieselmotor van Dieselgemaal Beetskoog. Museumgemaal Wilhelmina en het voormalige Stoomgemaal Vier Noorder Koggen (nu Nederlands Stoommachinemuseum) zijn ook te bezoeken. Of neem een kijkje bij het Dijkmagazijn op de Wieringermeerdijk met een uitleg over de toekomst van het gebouw. Zie voor meer informatie: www.hhnk.nl/open-monumentendag-2022.

Het Noorderpolderhuis is open tijdens Open Monumentendag.
Schaalmodel Noorderpolderhuis door Djef Bankersen
Schaalmodel Noorderpolderhuis door Djef Bankersen