Hoornse oeverdijk helpt ringslang en oeverzwaluw
Bij de aanleg van de nieuwe oeverdijk in Hoorn versterken we de biodiversiteit waar mogelijk. Deze natuurvriendelijke aanpak is buitengewoon goed nieuws voor de ringslang en de oeverzwaluw.
Over een lengte van tientallen kilometers worden de Markermeerdijken versterkt. Deze jaren durende operatie zorgt voor droge voeten voor de komende decennia. De uitvoering van dit project gaat hand in hand met het versterken van de biodiversiteit. Zo ook in Hoorn. Samen met archeologen van de gemeente Hoorn realiseren we op de oeverdijk winterverblijven voor ringslangen en broedplaatsen voor oeverzwaluwen.
Broedwanden en stenen uit 1500
Bijzonder in dit project is het hergebruik van oude steunstenen uit de 16e eeuw. Deze maakten ooit onderdeel uit van de Westerpoort en de versterking van de stad aan de zeezijde. Op de oeverdijk krijgen zij een nieuwe bestemming. Ze worden gebruikt als winterverblijven voor de ringslang. De kern bestaat uit kleine stenen uit de aangebrachte grond, zodat de ringslangen er doorheen kunnen glijden. De buitenste laag bestaat uit de grotere stenen waaronder de oude stenen uit de stadsmuur. Op deze manier ontstaat een vorstvrije winterverblijfplaats voor ringslangen. Voor oeverzwaluwen wordt op de dijk een broedwand aangelegd waar de vogels broedplekken in maken. Deze wand bestaat voornamelijk uit zand en een toplaag van teeltaarde voor begroeiing tegen verstuiving.
Dijk ingericht voor natuur
Naast de winterverblijven voor ringslangen en broedplaatsen voor oeverzwaluwen zijn er veel mogelijkheden om ook andere vogels meer broedplaatsen te bieden. Zoals met de aanleg van takkenrillen van vrijgekomen materiaal, het inbrengen van dood hout en het behoud van een broedeiland voor de noordse stern en het visdiefje. Wanneer de vooroever af is en is opgeleverd aan HHNK, worden ook broeihopen voor de ringslang aangelegd. Op deze plekken kan de ringslang de eieren afzetten. Deze hopen bestaan uit organisch materiaal en zorgen voor een constante en wat hogere temperatuur, wat ideaal is voor de ontwikkeling van de ringslangembryo's.