We bieden gevraagde hulp aan Limburg in de strijd tegen de wateroverlast. De hevige regenval van de voorbije dagen in Zuid-Limburg leidt tot grote problemen, met ondergelopen straten, modderstromen en evacuaties tot gevolg. De opgelopen waterstand van de Maas zorgt nu ook voor problemen in het noorden van Limburg. 

Onze mensen en materieel zijn niet de enige hulptroepen, ook andere waterschappen assisteren in Limburg. 

Update zondag 18 juli 10.00 uur

1.200 gevulde zandzakken voor snelle inzet naar Limburg

Vannacht hebben we 1.200 gevulde zandzakken naar Limburg gebracht. 600 zandzakken waren al gevuld. De andere 600 zakken hebben we met een snel bij elkaar geroepen groep collega’s gevuld op onze werf in Zwaagdijk. Het vullen gaat met een vulmachine en met de hand. De zandzakken werden in bigbags geplaatst en vervolgens op de vrachtwagen met aanhanger geladen. Per oplegger dus 600 zandzakken. Met dit extra lange transport konden de zandzakken in één keer naar Limburg. De gevulde zakken kunnen snel worden ingezet. De vraag in Limburg is hoog. Waterschap Limburg verdeelt de zandzakken over het gebied. Eerder leverden we al 12.000 lege zandzakken om de voorraad in Limburg aan te vullen. 

Het zand dat we gebruikten om de zakken te vullen, en de 600 zakken die al gevuld waren, vult onze calamiteitendienst aankomende week weer aan.

Andere waterschappen helpen ook mee met het leveren van materiaal en spullen.

 

Update zaterdag 17 juli 19.30 uur

8 noodpompen op weg naar Limburg

Vanuit Anna Paulowna hebben we 8 noodpompen, met 34 bijbehorende leidingen van 5 meter, met twee vrachtwagens naar Limburg gebracht. Onze collega's van Waterschap Limburg nemen de noodpompen op hun werf in Horst in ontvangst. Vanuit daar worden ze verdeeld over het gebied en zorgt Waterschap Limburg met tractoren voor aandrijving. Wij wensen onze collega's in het zuiden veel succes! 

 

Update zaterdag 17 juli 16:58 uur

Dijkinspecteurs naar huis

Onze 5 dijkinspecteurs zijn op weg naar huis. Ze hebben sinds vrijdagochtend 16 juli dijkinspecties gelopen met collega's van andere waterschappen in Limburg. Zij liepen rondes over de dijken langs de Maas en aangrenzende wateren, waarbij ze de dijk controleren, keuren en bewaken. Ze zijn afgelost en kunnen gaan uitrusten voor een nieuwe werkweek. De dijkinspecties blijven plaats vinden. 

 

Update zaterdag 17 juli 16:05 uur

Ruim 12.000 zandzakken naar Limburg

Zaterdag begin van de middag zijn er ruim 12.000 zandzakken naar Limburg gegaan. Onze vrachtwagen rijdt de zakken naar de werf in Horst. Vanuit daar worden de zandzakken gevuld en verdeeld.
Inwoners in ons gebied, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, hoeven zich geen zorgen te maken. Deze hoeveelheid zandzakken is 20% van onze totale hoeveelheid. 

 

Vrijdag 16 juli 2021

HHNK'ers in actie in Limburg

Vijf dijkinspecteurs en een dijkadviseur van ons waterschap zijn op dit moment actief in Limburg om in het getroffen rampgebied Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat te helpen bij de gevolgen van de hevige regenval en overstromingen.

De dijkinspecteurs hebben zich gemeld op een werf in Sittard en zijn sinds vrijdagochtend 16 juli aan het werk. Zij lopen rondes over de dijken langs de Maas en aangrenzende wateren, waarbij ze de dijk controleren, keuren en bewaken. Als een afwijking wordt waargenomen wordt dit doorgegeven aan de dijkadviseurs.

Het team van dijkadviseurs is aangevuld met leden van het Nederlands Dijkenteam. Een interwaterschappelijk team aan dijkexperts die ook internationaal inzetbaar is. Een van onze dijkadviseurs zit in dit team. Dit team is sinds vrijdagochtend actief in Limburg en staat Rijkswaterstaat bij. Bij afwijkingen bedenken zij maatregelen om de dijk stabiel te houden of oorzaken op te sporen.

Onze mensen zijn niet de enige hulptroepen. Ook andere waterschappen zijn naar Limburg om te assisteren.