Vanaf heden is waterdoepark Expeditie Waterwerken in het Zuiderzeemuseum weer open. In de afgelopen maanden zijn de eilanden Schokland, Wieringen en Pampus vervangen voor eilanden met meer activiteiten, waardoor de expeditie leuker is dan ooit en tegelijkertijd nóg leerzamer! Ervaar op Wieringen hoe het is om basaltblokken in een dijk te plaatsen, net zoals dijkwerkers dat vroeger deden. Met een trekvlot ontdek je op Schokland waarom evacueren noodzakelijk was en op Pampus verdedig je vanuit twee geschutskoepels het eiland met twee nieuwe stoere (water)kanonnen. Deze vernieuwingen zijn mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met het hoogheemraadschap.

In Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water; vroeger, nu én in de toekomst. In samenwerking met HHNK is het waterdoepark de afgelopen jaren inhoudelijk steviger op de kaart gezet en steeds verder uitgebreid met onder andere de waterwerkplaats van Cornelis Lely, waar je als echte waterwerker aan de slag gaat en het droge voetendoolhof, waar je overstromingskennis wordt getest. Je kunt met een van de roeibootjes ook naar de vernieuwde eilanden varen.

Dijkgraaf Luc Kohsiek: “De afgelopen jaren heeft het Zuiderzeemuseum in samenwerking met HHNK met Expeditie Waterwerken een unieke belevenis voor bezoekers neergezet die op toegankelijke wijze toont voor welke uitdagingen wij met water staan. Daarnaast willen wij bezoekers aan het denken zetten. Gezien de klimaatveranderingen is de boodschap van dit waterdoepark ontzettend belangrijk.” Stephan Warnik, algemeen directeur van het Zuiderzeemuseum: “HHNK heeft de technische waterkennis en wij de museale deskundigheid. Deze krachten hebben we gebundeld met als resultaat een geweldige expeditie waar plezier en inhoud samen gaan.”

Jeugdbestuurder Darian tussen de kinderambassadeurs van het Zuiderzeemuseum (foto: Studio Merike)

Kinderambassadeurs

Voor de publieksopening is het vernieuwde Expeditie Waterwerken gekeurd door TÜV Nederland en uitgebreid getest door onze jeugdbestuurder Darian Tetterode Ravestein en de kinderambassadeurs van het museum. De dertien kinderambassadeurs komen een jaar lang elke drie weken bijeen en denken mee over de programmering. Door de ogen van kinderen ziet de wereld er anders uit en wordt de blik van het museum verrijkt. Kinderambassadeur Fleur Baars over Expeditie Waterwerken: “Met een bootje zijn wij langs de vernieuwde eilanden gevaren, het coolste vond ik de waterkanonnen. Ik had nog nooit van Schokland gehoord, maar nu weet ik dat mensen hier vroeger weg moesten vanwege het water en dat dit ook nu nog steeds kan gebeuren.”

Waterwerkers van de toekomst!

Expeditie Waterwerken start in de waterwerkplaats waar je de expeditiekaart ontvangt die je leidt langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Tijdens de expeditie verzamel je stukjes van een geheime code. Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen! Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Ga naar het eiland Schokland en maak de hoogwater puzzel en vergeet vooral niet aan de stormklok te luiden als het water te veel stijgt op Marken. Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers van de waterwerkplaats een leuke verrassing voor je!

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

Het Zuiderzeemuseum en het hoogheemraadschap werken al jaren als partners samen aan educatieve modules en interactieve tentoonstellingen waarin via 'leren door beleven' het waterbewustzijn van de leerlingen en bezoekers wordt vergroot. Met de snel ontwikkelende klimaatveranderingen worden de uitdagingen om in ons laaggelegen Noord-Holland te kunnen blijven wonen, werken en recreëren steeds groter. Het is belangrijk dat onze toekomstige generatie zich hiervan bewust is. Expeditie Waterwerken draagt hieraan bij.