Het kunstwerk van Emma Kerkhofs heeft de publieksprijs gewonnen van de online expositie In de Spiegel van het Water. Ze won met 53% van de stemmen. Veertien VWO-6 leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard maakten als examen voor het vak Tekenen een kunstwerk met water als thema. Een deskundige jury, bestaande uit tekendocenten en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap, koos de werken van Simon Harte, Melissa Hulst en Emma Kerkhofs als de beste drie. Het publiek verkoos Emma tot winnaar. Melissa en Simon eindigden respectievelijk als tweede en derde. Er werden in totaal 531 stemmen uitgebracht. Namens het hoogheemraadschap maakte jeugdbestuurder Thomas van der Vlerk de winnaar bekend.

Emma schreef als toelichting bij haar kunstwerk: "Mijn lino bestaat uit twee verschillende foto’s, het zeilbootje en de grote boot, die later zijn samengevoegd. De foto’s zijn gemaakt tijdens het wadlopen bij Schiermonnikoog. Ik vond het een hele gave ervaring en daarom perfect om te maken met mijn linosnede. Tijdens het wandelen hebben we zakken vol plastic opgeraapt, wat anders weer over de zeebodem zou dwalen. De hoeveelheid plastic was ongelooflijk. Door de uitspringende kleur van de reddingsboei tussen alle tinten blauw en het paars is het goed te zien hoe mooi de Waddenzee is. Ik vind het belangrijk dat wij er goed mee om blijven gaan."

Expositie

De leerlingen gingen op pad in hun eigen omgeving. Ze ontdekten het waterlandschap bij het krieken van de dag en het vallen van de avond. De opgedane ervaringen, vastgelegd in foto's en schetsen, verwerkten zij in een kunstwerk. Net als kunstenaars uit alle tijden lieten zij zich inspireren door de schoonheid van het landschap. Altijd en overal kwamen zij water tegen, de molens en de dijken om dat water te bedwingen en tegelijkertijd om van te genieten.

Het is de vijfde keer dat het hoogheemraadschap voor een expositie samenwerkt met het Han Fortmann College.