Vrijdag 23 april ontving dijkgraaf Luc Kohsiek uit handen van Hester Faber, projectmanager dijkversterking Durgerdam, het boek 'DIJKEN voor beginners'. Vanwege de geldende coronamaatregelen was deze mijlpaal digitaal en helaas niet in het bekende kerkje in Durgerdam, de plek waar het boek zijn oorsprong heeft. 

Wat ooit begon als idee in het kerkje in Durgerdam tijdens het participatiejaar is nu officieel als boek uitgegeven. Bij het project dijkversterking Durgerdam bleek dat het best lastig is om aan de bewoners in de omgeving duidelijk uit te leggen waarom de dijk versterkt moet worden. Welke stappen moet het hoogheemraadschap bij een dijkversterkingsproject doorlopen en hoe leg je de te gebruiken techniek simpel uit? Dit was in 2018 de aanleiding voor het samenstellen van de collegebundel met uitleg over de techniek van de waterveiligheid. Een mooi en handig document, maar nog niet voldoende duidelijk voor de bewoners in de omgeving. Het idee, een begrijpelijk boek over het versterken van dijken voor de omgeving, was geboren. Dijkgraaf Luc Kohsiek vindt het een mooi boek: "Dijken zijn er 'voor' ons allemaal maar dijken zijn ook 'van' ons allemaal. Het boek laat heel mooi zien hoe het spel 'van' en 'voor' ons allemaal gespeeld wordt."

WoW-prijs en participatie

In 2019 heeft het project Durgerdam de WoW-juryprijs ter waarde van € 10.000 gewonnen. De helft van het prijzengeld is besteed aan kennisdelen, het boek en de andere helft voor de werkgroep Duurzaamheid in Durgerdam. Samen met het HWBP en vele anderen is het boek ontstaan. Alle aspecten van een dijkversterking worden in duidelijke taal en met mooie tekeningen uitgelegd. Zo komt het hoogheemraadschap tijdens een keukentafelgesprek niet alleen informatie halen, maar kun je ook echt wat achterlaten. Voor omgevingsmanagers van waterschappen een mooie aanvulling voor de gesprekken met bewoners en andere belanghebbenden.

Samenwerking en kennisdeling

Het boek 'Dijken voor beginners' helpt ons om bewoners zonder ingewikkelde technische vaktermen uit te leggen dat er in de omgeving een dijkversterking gaat plaatsvinden, hoe complex een dijkversterking is en welke invloed dat op de omgeving heeft. Over de complexiteit en samenwerking met de omgeving is ook een podcast gemaakt.

Nieuwsgierig naar het dijkenboek? Klik hier en blader digitaal door het boek. Wilt u meer weten over het project Durgerdam, kijk dan op de projectwebsite.