Vissershaven

Vissershaven


Visserhaven (deelgebieden A1, A2, B en C)


Waarom versterken we de Havendijk?
De Havendijk in Den Oever is niet hoog genoeg, waardoor er bij extreem weer te veel water over de dijk kan slaan. Daarnaast moeten we maatregelen treffen voor de stabiliteit van de dijk.
 

Oplossing
Om de stabiliteit van de dijk aan de dorpszijde van de Havendijk te garanderen, is hier een verticale constructie nodig. Na de uitvoering is deze verticale constructie niet meer zichtbaar. De teen van de dijk verplaatst niet, dus de dijk komt niet verder het dorp in. De 'kruin' van de dijk (het hoogste punt) wordt hier maximaal 1,3 meter hoger dan in de huidige situatie. Aan de kant van de Visserhaven wordt een getrapte bekleding en een buitenberm aangebracht. De keerwand wordt met basaltstenen bekleed. Om voldoende stabiliteit te kunnen garanderen, worden alle kades in de Vissershaven vervangen. Het vervangen van de bestaande kadeconstructie wordt gecombineerd met een uitbreiding van het haventerrein van 6 meter. De toegang tot het terras van café de Houtzolder wordt teruggebracht.

Ook de kade die parallel loopt aan dam 11 moet grotendeels worden vervangen. De kade ter hoogte van het havenkantoor wordt 5 meter verbreed, om haventerrein te compenseren. Een deel van het haventerrein in de Visserhaven wordt opgehoogd, om de bruikbaarheid van het terrein te vergroten.