Rustpunt het vuurtje van Leek bij Wijdenes (tekening Jan Scarpa)

Het Museumgemaal Wilhelmina opende op zondag 4 juli weer de deur! De viering van het 25-jarige jubileum in 2020 kon helaas niet doorgaan. Dat wordt nu ingehaald met de mooie expositie 25+1 Rustpunten.

De afgelopen decennia waren in het Museumgemaal tal van aansprekende tentoonstellingen te zien. De jubileumexpositie vormt daarvan een nieuw voorbeeld. Het prachtig ontworpen gemaalgebouw bij Schermerhorn vormt een rustpunt in het levensechte schilderij van de Schermerpolder. Er zijn echter nog veel meer van dergelijke punten. Jan Scarpa legde 25+1 van die bijzondere plekken van Huisduinen in het noorden tot Nauerna in het zuiden vast in ragfijne pentekeningen op rafelig Zaans bord: handgeschept papier gemaakt in de laatste operationele windpapiermolen ter wereld, de Schoolmeester in Westzaan. Die tekeningen vormen even zovele Odes het Landschap. Bovendien maakte het Alkmaarse Dichtersgilde zes door het gemaal geïnspireerde gedichten.

 

Er staat een tafel, een stoel, een fiets

het glas in de vitrines vangt zonlicht

aan de muren hangt de stilte

 

groen als het gras in de polder

liggen de afgestofte motoren

op de dijk te dromen

over vroeger toen de machinisten

hen tot leven toverden

 

na gedane arbeid is het tijd te rusten

zich groot en glanzend

bedaard te laten bewonderen.

 

Jeanette Coppens

Het gemaal is alle zondagen in juli en augustus en op zondag 5 en 12 september open van 11:00 tot 17:00 uur. Adres: Molendijk 9, 1636 VK Schermerhorn. Contact: 20jaarwilhelmina@gmail.com, 0299-785543.

Combineer voor een fantastische polderdag Museumgemaal Wilhelmina met een bezoek aan de Museummolen bij Schermerhorn en de landschapstentoonstelling Weids! in Stedelijk Museum Alkmaar. Niet noodzakelijk in die volgorde!