Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Ga direct naar het hoofdmenu of de inhoud.
Home > Achtergrondinformatie > Cultuur en historie > Schatten van het schap > Edam en Volendam in glas in lood (Theo van Zanten, 1990)

Edam en Volendam in glas in lood (Theo van Zanten, 1990)

glasinloodedam-volendam

In 1965 werd het toenmalige Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen officieel belast met de zorg voor de waterkwaliteit. In verband hiermee werd in een van de panden van ‘Uitwaterende Sluizen’ in Edam een laboratorium ingericht. Ruimtegebrek in combinatie met de voortschrijdende meet- en analysetechniek maakten 20 jaar later de bouw van een nieuw laboratorium nodig. Dat werd op 17 januari 1990 geopend.

De gemeente Edam-Volendam schonk bij die gelegenheid dit gebrandschilderde raam aan het hoogheemraadschap. Het is vervaardigd door de nog steeds bestaande glazenmakerij Th. van Zanten te Edam. In het midden is het wapen van 'Uitwaterende Sluizen' afgebeeld met daaronder de wapens van Edam en Volendam. Hiermee wordt de eeuwenoude band tussen Edam-Volendam en het hoogheemraadschap tot uitdrukking gebracht. Rechts de haven van Volendam en links de scheepswerf van Groot (sinds 1768!) en de Speeltoren in Edam. Het raam is gevat in een lijst waarin verlichting is aangebracht. Op die manier komt de voorstelling ook bij daglicht prachtig tot recht.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Naar boven